САЩ искат да засилят военното си присъствие край Черно море

OFFNews 02 април 2014 в 11:30 16132 99

Американският разрушител USS Truxtun, клас Arleigh Burke с 300 екипаж, взе участие в съвместно учение с български и румънски войски в Черно море през март.

САЩ искат да увеличат броя на войските и самолетите, разположени в авиобаза в Източна Румъния на брега на Черно море, съобщава АП.

Американците са предложили повишаване броя на военните си в базата „Михаил Когълничану“ от 600 на 1000, както и броя на въздухоплавателните средства „за конкретни мисии“. Базата, която може да побере до 2000 души е само на няколкостотин километра от Крим.

Базата беше използвана за първи път от американски военни през 2001 година като основен център за превоз на войски от и за Афганистан, а през 2003 година 7000 американски войници са я използвали като основна база за дислоциране на войски в Северен Ирак.

Подобно предложение дойде и от българска страна. Във вторник бившият военен министър Аню Ангелов коментира в социалната мрежа, че България трябва да поиска от НАТО разполагане на допълнителни изтребители Ф-16 в базата Граф Игнатиево. Коментарът му беше направен по повод зачестилите излитания на български изтребители заради руски разузнавателни самолети в близост до въздушната ни граница.

Във вторник президентът Росен Плевнелиев изрази опасения, че Русия провокира нарочно вдигането на изтребителите ни. Според него това води до умишлено изразходване на ресурса на самолетите, чиято поддръжка се извършва от руснаците.

Само за два месеца български изтребители са вдигани във въздуха 30 пъти, което надвишава значително общият брой бойни излитания за последните 20 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!