База Граф Игнатиево стана на 63 години

OFFNews 18 март 2014 в 16:49 9814 0

Снимка Боян Георгиев

Ден на отворените врати в авиобаза Граф Игнатиево

В понеделник в авиобаза Граф Игнатиево се проведе ден на отворени врати. Събитието бе посветено на 10-годишнината от членството на страната ни в НАТО и по повод 63 години от създаването на авиобазата.

Официалната церемония по честванията започна в 10.00 часа, а след нея наблюдаваха демонстрация на действията по залавяне на „самолет-нарушител”, принуждаването му за кацане на летище Граф Игнтаиево и залавяне на екипажа.

Над базата прелетяха самолети Л-39 и „Пилатус“ PC-9M от Учебната авиационна група „Георги Бенковски” – Долна Митрополия.

Посетителите имаха възможността да разгледат изтребители МиГ-21, МиГ-29, авиационна и специална техника.

Летище Граф Игнатиево съществува от 1940 г. На 17 март 1951 година на територията на летището е сформиран 19-и изтребителен авиационен полк (иап) - първообраз на 3-та изтребителна авиационна база(иаб).

От 18 август 1994 г. 19-и иаб се преструктурира в 3-та иаб. През 2000 г. от 5-та иаб Равнец се пребазира ескадрилата МиГ-29, с което съществено се повишава бойният потенциал на авиобазата.

През 2001 г. започва мащабна реконструкция на инфраструктурата на летището, която превръща авиобаза Граф Игнатиево в съвременна авиационна база с модерно комуникационно, навигационно и информационно оборудване, реконструирана по стандартите на NATO и ICAO полоса за излитане и кацане и модерен център за ръководство и управление на полетите.

От 29 март 2004 година, дни преди официалното приемане на страната ни в НАТО, екипажи от състава на авиобаза Граф Игнатиево носят без прекъсване дежурството, свързано с охраната и контрола на въздушното пространство в Интегрираната система за ПВО на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови