Аню Ангелов предлага разполагане на американски Ф-16 в Граф Игнатиево

Юлиан Христов 01 април 2014 в 20:48 17185 20

Разполагане на допълнителни сили с американски изтребители Ф-16 в база Граф Игнатиево за охрана на българското въздушно пространство, предлага бившият военен министър Аню Ангелов.

Във Фейсбук ексминистърът коментира зачестилите полети на руски разузнавателни самолети на границата на българското въздушно пространство и зачестилите полети на български изтребители по тревога в последната една година. 

"Не бих могъл да не приветствам министър Найденов за днешното му интервю пред в-к Труд. Безусловно увеличаването на разузнавателните полети на Русия по протежение на българската граница на въздушното ни пространство над Черно море е силно обезпокоително. От една страна се изразходва увеличен ресурс от полетни часове на МиГ 29 и, естествено, се намалява разполагаемият ресурс за подготовка и приучване на летците, които не са подготвени да носят бойно дежурство. По този начин се съкращава и без това малкия междуремонтен ресурс от време за работа на двигателите и на другите елементи от авиониката. Не трябва да се забравя, че ремонтът и доставката на резервни части изцяло зависят от "добрата" воля на Русия. От друга страна, от военната практика е известно, че рязкото увеличаване на разузнавателни полети могат да се разглеждат и като предвестник на други, далеч по-опасни за страната ни,действия.

България не трябва да чака САЩ или НАТО да поискат разполагането на сили на НАТО на наша територия като предпазна възпираща мярка. България, по примера на Полша и Румъния, би следвало да инициира консултации в Североатлантическия съвет по член 4 на Вашингтонския договор за разполагане на Ф-16 на летище Граф Игнатиево за усилване на възможностите за охрана на българското въздушно пространство. Може да се поиска и по-пълно съвместно използване от САЩ и българските въоръжени сили на съоръжението в Ново село, както и използване на българско пристанище от Подвижната военноморска група на НАТО", написа генерала в статус във Фейсбук.

Изявлението на Ангелов идва часове след като президентът Росен Плевнелиев, с когото бяха колеги в правителството на ГЕРБ, изрази съмнения, че Русия провокира нарочно вдигането на изтребителите ни, което било във вреда на ресурса на самолетите. Той се позова на изказвания на военния министър Ангел Найденов и на статистиката от Военновъздушните сили, според която през последната година броят на извънредни излитания на наши изтребители надвишава този за последните 20 години. 

От командването на ВВС до момента не са потвърдили, че зачестилите полети са свързани със събитията в Украйна. Факт е обаче, че руски шпионски самолети Ил-20 са вдигали под тревога дежурните български изтребители по няколко пъти седмично през последната година.

В мандата си като министър Ангелов беше подготвил предложение до правителството за купуването без конкурс на употребявани американски изтребители Ф-16. Проектът на предложението беше готов за внасяне, но върнат за корекции. В крайна сметка, повторното внасяне на предложението не се случи заради оставката на правителството на ГЕРБ. 

Още тогава генерал Румен Радев, който водеше работната група от МО, имаща за задача да намери изтребител, обясни, че единствените възможни опции са нови изтребители „Грипен” от Швеция, втора ръка „Еврофайтър” от Италия и трета ръка Ф-16 от Португалия.

Експертите се спрели на третата опция, защото тези самолети са най-изгодни по отношение на цена и оборудване.

До края на септември правителството трябва окончателно да вземе решение дали да купи нови изтребители или да задели пари за ремонта на съветските МиГ-29.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!