500 на протест срещу Слави Бинев (хронология и снимки)

OFFNews 03 декември 2014 в 14:35 8793 24

Близо 500 художници, актьори, режисьори, музиканти и писатели протестираха срещу избирането на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в парламента. 

OFFnews проследи протеста на живо.

Демонстрацията започна в 14:30 часа в градинката пред "Кристал". Сред протестиращите бяха Найо Тицин, Йосиф Сърчаджиев, Нидал Алгафари, Любен Дилов и Александър Морфов, Иво Инджев.

Творците смятат, че избирането на Бинев е подигравка с тях. Те са на мнение, че това показва неразбиране на ролята на културата в България и настояват за незабавната му оставка.

Снимка: OFFNews

Режисьорът Александър Морфов заяви, че Бинев е мутра и бандит и не би трябвало да отговаря за културата и медиите в парламента.

"Не знам кой трябва да поеме културата, но знам, че не трябва да е Бинев", каза режисьорът.

Морфов дори заплаши да напусне страната, ако Бинев не се откаже от председателското място.

На протеста беше и Виктор Стоянов, който беше зам.-министър на културата по време на служебното правителство на Георги Близнашки. Той участваше активно и в демонстрациите срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Сред демонстрантите се виждаха и някои от бившите "Ранобудни студенти", които в края на миналата година окупираха аулата на Софийския университет.

В 14:50 часа демонстрантите потеглиха към сградата на Народното събрание. По пътя протестиращите не скандираха нищо.

Полицията направи кордон пред вратите на парламента. Булевард "Цар Освободител" беше затворен, но движението бързо бе възстановено, като колите минаваха зад паметника пред парламента и зад "Св. Александър Невски".

Снимка: OFFNews

В 15:20 часа демонстрантите започнаха бавно да се разотиват.

Бившият депутат Павел Чернев също бе пред парламента. Той коментира пред OFFNews, че не подкрепя протеста, но не е и протви него, като е дошъл само за да види позицията на хората, сред които има много негови приятели.

Чернев каза още, че назначението на Бинев е било политическо.

В отговор на днешното изказване на Бинев, че е невъзможно само "гащите си през главата да обуеш", един от протестиращите сложи на една пръчка бяло мъжко бельо и започна да го размахва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!