Гроздан Караджов: Не разходите, а субсидията счупи преговорите

Николаос Цитиридис 27 август 2014 в 16:58 10127 6

Гроздан Караджов
Гроздан Караджов

По повод провала на вчерашните преговори за коалиция между Реформаторския блок и Зелените, потърсихме мненията на съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов, говорителя на Реформаторския блок Радан Кънев и на Гроздан Караджов от Гражданския съвет на РБ.

Ето какво каза Гроздан Караджов:

Г-н Караджов, как ще коментирате информацията, че РБ е поискал от Зелените 100 000 лева, за да бъдат част от Блока и допълнително още 70 000 лева за член на "Зелените" на избираемо място в листите?

Не съм бил част от преговорите. Бях отишъл за друга среща, която беше след тази и просто останах половин час накрая. Това е отговор на зададения въпрос от Вас. Понеже пристъствах само на тази част не мога да ви отговоря на такъв въпрос. Дайте въпрос, ако обичате.

Въпросът е: Как ще коментирате, че от РБ са поискали 100 000 лева от "Зелените", за да бъдат част от Блока и допълнително Реформаторите са поискали 70 000 за член на "Зелените", който да бъде на избираемо място в листите на Реформаторския блок. Поискали ли са Реформаторите 100 000 лева, за да вляза в Блока?

Не, не са им искали.

Колко са им поискали?

РБ е поискал те да си поемат разходите по участието в изборите по начина и механизма, по който РБ със своето си споразумение го е уредил между всички субекти. Тоест след като те ще станат част от това нещо, би трябвало да са солидарни. Не смятате ли така?

Каква е цената на кампанията?

Не знам, защото аз, както ви казах, нито съм участвал в едното, нито в другото.

Кой води преговорите на Реформаторите?

Група, която се състои по един или двама души от различните формации.

Може ли да ми кажете някой например от ДСБ или ДБГ?

ДСБ вчера нямаше човек и от ДБГ също нямаше.

От СДС?

От СДС беше техният главен секретар. (Филип Кирев - бел. ред). От НПСД беше Веселин Пенев. Това, което аз чух накрая, като препъни камък всъщност не беше с колко пари трябва да участват, защото така е хубаво да се правят нещата. Има някакви внушения сега, че Реформаторите си продават местата или затова са се счупили преговорите. Достойното държание е като се счупят преговорите, да се счупят преговорите. Това, което аз чух последните минути, защото наистина пристигнах там 20 минути, преди да им свърши заседанието и седнах да ги изчакам да свършат - все пак аз съм секретар на Гражданския съвет и няма някакви специални тайни. И да чуя за какво говорят. Доколкото усетих счупването при тях дойде в това как щяла да им се разпредели субсидията. Имаха някакви очаквания да получат 8 до 10% от субсидията, която РБ би получил. Не мисля, че сумите за разходите са били пречката. Аз смятам, че и при вас, и в телевизията рекламата не е безплатна. Ние сме ги сметнали парите на базата на предишните избори. Аз не съм математик и не ги разбирам тия неща, но съм солидарно отговорен с колегите си и ви казвам, че съвсем честно е сметнато колко ще струва цялата кампания. И то доста скромно. На базата на това са направени някакви разпределения, които все пак са наши вътрешни разпределения. Зелените идват в последния момент и би трябвало да се съобразят с тези правила. Това също ми се стори логично от това, което чух в разговора.

Според тези правила колко трябва да дадат "Зелените"?

Попитайте финансистите, аз нямам представа. Доколкото знам, не са някакви такива правила на калпак.

Всеки ли дава по равно?

Какво значи всеки ли дава по равно?

Всяка партия ли дава по равно за участие в изборите?

Много е по-сложно и не смятам да навлизам в материя, която не познавам.

А за депутатското място отново ли е по същия начин?

Отказвам ви коментар, вие не ме разбирате.

Отказвате коментар, не че не знаете?

Не го разбирам, не разбирам материята и затова ви отказвам коментар. Ако разбирах материята, щях да ви го кажа. Но да счупиш преговорите като искаш някъв процент от субсидията и след това да кажеш, че са се счупили преговорите, защото ти искали пари Реформаторите, ми се струва малко... Това е, което чух аз с ушите си. Надявам се, колкото и да им симпатизирате, поне да отразите точно думите ми. Счупването на разговорите дойде, защото те искаха различен процент от субсидията. Тоест става въпрос за приходите. Това, което аз чух, бяха неприлични думи и единственото изречение, на което съм реагирал, беше това. Че се разглежда участието в изборите като инвестиция. Ние, казва, не можем да си ги възстановим тия пари. Вие така ли ги разбирате нещата за участие в изборите? Аз бях втрещен. Казах им, че това е възможно, ако дойдете да работите във фирма. Но да търсите печалба от избори... Направо ми се зави свят. И понеже никога не участвам в такива преговори, а на тези се озовах случайно, не знам кой ви е казал, че аз съм участвал в тях и сега ви разказвам истината. Всеки има своя истина. Аз видях къде се счупиха нещата. 

Това, което ние знаем е, че Реформаторите са предложили 50 000 от субсидията на "Зелените" на година. 

А колко поискаха "Зелените" според вас? 

Не знам колко са поискали "Зелените". 

Е, нали те са ви казали. Може ли да ви попитам кой ви каза цифрата 50 000?

Вие може да ме питате, но аз няма да ви кажа.  

Естествено аз знам кои са били тримата души, които са употребили тая цифра във вчерашните разговори. Нали разбирате, че ви питам от една страна риторично, от друга страна иронично.  Ако се вкарате в тоя ироничен сценарий, значи, че си падате под нивото. 

Аз ви питам, няма значение какво ми е нивото. 

Ама и аз просто ви питам. Кой ви каза цифрата 50 000?

Вие трябва да ми отговаряте, когато аз ви питам, защото сте представител на РБ. 

Задължително трябва да ви отговарям (смее се). Аз ви отговарям и ви казвам - кажете от коя страна идва искането за 50 000, за да мога да ви отговоря цялостно. 

Аз ви попитах най-коректно и спокойно. Дали Реформаторите... 

Ама и аз ви отговарям. Ако вие ми отговорите просто на, ето сега ще ви нарисувам разговора, за да видите колко по-нормален става той. Вие ми казвате имаме информация от страната на "Зелените"... 

Не съм ви казвал, че е от "Зелените"... 

...което е очевидно. След което аз ви отговарям: тяхната претенция тогава казаха ли ви колко е? И вие ще ми кажете, че не са ви я казали, защото не е в техен интерес. 

Не я знам. 

Добре, ето, аз ви казвам между 4 и 5 пъти отгоре. 

На тези 50 000?

Браво. И там се счупиха нещата, аз навирих глава, защото пак ви казвам - седях на масата и чаках да свърши тоя разговор, за да говорим по предстоящия Граждански съвет сега в събота и ми стана неудобно, когато се извадиха на масата нелицеприятни изречения  от тяхна страна, че има несъответствие между инвестираните средства и възвръщаемите средства. И аз вдигнах глава и казах, че това не е акционерно дружество, това не е участие в избори. Човек участва в избори по съвсем други подбуди. И това е доказуемо пред всички хора. Това бяха моите думи. В края на краищата има морални категории, които се прекрачават. И получих, между другото, някои груби думи от сорта на това, че какво морално имало тук, тука ставало дума за пари. След това наистина се вдигна градусът и започна да се говори, че ние продаваме места, вие не знам си к'во, не знам си що. И аз си казах как изведнъж започнахме да ги продаваме като вие предварително знаехте, че има разходи. И всяка партия има разходи. 

Зелените са очаквали като дойдат при вас да са на печалба? И са искали голяма сума пари от субсидията?

Нямам представа, вие го казвате. Нямам коментар към вашето твърдение. Надявам се да го отразите коректно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови