Борислав Сандов: РБ изобщо нямаха намерение да се стигне до коалиция

Николаос Цитиридис 27 август 2014 в 16:30 24146 14

Борислав Сандов
Борислав Сандов

По повод провала на вчерашните преговори за коалиция между Реформаторския блок и "Зелените", потърсихме мненията на съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов, говорителя на Реформаторския блок Радан Кънев и на Гроздан Караджов от Гражданския съвет на РБ.

Ето какво каза Борислав Сандов:

Г-н Сандов, искаха ли от РБ пари, за да имате депутат?

Кандидат с шанс да влезе в НС трява да заплати определена сума, за да бъде поставен на избираемо място в листата.

Определената сума 70 000 лева ли е?

Това е за второ място в София, което според мен дори не е избираемо, имайки предвид, че с преференциите второто място може да стане трето. Искаха ни и 25 000 лева за неизбираемо първо място в малките райони, където всичко е ясно и е сигурно, че няма да влезе човек.

Какво се случи точно на тези преговори?

Личното ми мнение е, че въобще нямаше намерение да се стига до коалиция, тъй като твърде много се забави процесът за това да пристъпим към преговори. Явно беше, че се изчакваше от РБ да се разбере дали имаме потенциал въобще да се регистрираме за участие в изборите. След като се видя, че ние се регистрирахме за участие, се отговори условно на нашата демаркационна линия. Ние веднага подходихме с желание за среща, след като има отговор положителен на нашата демаркационна линия, но такава среща по същество успя да се случи едва вчера или хайде, онзи ден.

Между кого и кого?

Това е добър въпрос, защото аз лично смятам, че когато се водят преговори за коалиция, те трябва да се водят от лидерите на партиите. Аз винаги съм участвал в такива преговори. Това, че нямаше среща с лидерите за мен бе индикатор, че вероятно срещата въобще не е била, за да се случи коалиция, а по скоро да ни загубят времето и да създадат възможности за вътрешни боричкания.

Радан Кънев беше ли там?

Нямаше го. Нямаше никой от лидерите.

Официален край ли се слага по този начин на връзката между "Зелените" и РБ?

За мен лично това отношение, което се прояви, е по-скоро обидно и в противоречие с идеите, които имаме за водене на политика. Ще бъде много трудно оттук насетне да направим нещо заедно въпреки претенциите, че отстояваме някои общи ценности и политики. Начинът на правене на политика е също толкова важен, колкото и политиките, които искаш да променяш.

Стоте хиляди лева, които са ви поискали от РБ, за да влезете в коалиция с тях са били обосновани с това, че така вие ще си покриете кампанията. Как обосноваха 70 000 лева за депутатското място?

Аз не искам да говорим толкова за числа. Не знам откъде сте стигнали вие до тези числа. Става въпрос за следното нещо: няма измеримост на тежестта на отделните гласове. Аз ще ви го кажа така: един глас на "Зелените" спрямо кампанията, която ние правим и вложенията, които правим като средства, излиза под 1 лев. При останалите партии, включително и РБ, излиза от 10 до 25 лева. За мен лично не е справедливо да се поставя еднаква тежест на гласовете на "Зелените" и на гласовете от партиите в РБ. От друга страна, порочен е процесът, в който кандидатите с шанс да получат място в НС следва да участват в кампанията с такива поголовни суми. Вероятно има партии, които участват и с по-големи суми, но като цяло сами може да се досетите, че за да осигуриш такава сума после трябва да я възстановиш. А и идеята на народните представители е не да възстановяват суми, вложили в кампанията, а да променят политиките в обществен интерес.

Вярно ли е, че "Зелените" са поискали около 200,000 хиляди от субсидията на РБ на година. Те са ви казали, че дават 50 000 лева и всъщност там са се счупили преговорите...

Те ги разчупиха по много линии. Нека да го кажем така: не да говорим в пари, защото за тези пари може да се говори чак след като се види колко души са гласували. Субсидията се определя на база гласувалите за теб. Това, което ни беше казано като процент от субсидията, която ще бъде за "Зелените", беше подигравателно, защото говорим за 1.7%. Предвид, че електоралната тежест на "Зелените" в коалиция с "Реформаторите" спрямо миналите избори е около 8%. Предвид, че "Зелените" спрямо вложенията...

Нещата градират така: Независимо от електоралната тежест, независимо от нашата неопетненост, нови политики, проевропейско мислене и т.н. и т.н., които са нашите силни страни, това се замита под килима и се казва, че независимо от това, ние трябва да работим наравно, когато става въпрос за плащането. После ни се казва, че което пък остане като субсидия за нас ще бъде 1.7%. Извинявам се, но това наистина е смешно. Не толкова заради парите, а заради подхода и отношението. И може би всъщност нарочно е направено, за да се намери повод да се скараме. Ние от 6 години сме без субсидия. Другите партии без субсидията или без финансирането, което имат, нямаше да оцелеят. Докато "Зелените" ще оцелеят със или без субсидията. "Зелените" имат много по-дългосрочни цели и постигат своите каузи по един или по друг начин честно и справедливо. За нас не това е същественото. Отделно, ние субсидия ще имаме и при самостоятелно явяване. И тя ще бъде значително по-голяма дори и при постигането на 1%. Не е коректно от тяхна страна да се говори, че това е счупило преговорите. Факт е, че там се получи смях от наша страна, защото звучеше наистина абсурдно, но по никакъв начин не това е било препъни камъкът. Ние не можем да влезем в коалиция, в която няма да имаме нито един депутат. Да се налага да платим 150 000 лева и най-накрая да получим субсидия от 50,000 лева и това при положение, ако достигнем до 400 000 гласове подкрепа за РБ. Някак си не е много уместно. Не е коректно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!