Измама и смърт в най-големия научен скандал за 2014-а

Създаването на стволови клетки се оказа лъжа

OFFNews 18 декември 2014 в 17:53 16391 0

Харуко Обоката

Тази година, в края на януари, 30-годишната Харуко Обоката (Haruko Obokata) развълнува научната общност, публикувайки в списание Nature статия за нов, лесен начин за получаване на ембрионални стволови клетки от нормални клетки, без намеса в генетичния им код, само под въздействието на киселина. Това се превърна в сензация в научния свят, защото стволовите клетки имат голямо значение за регенеративната медицина.

Веднага след излизането на статията някои учени обърнаха внимание на неточности в проучването. Никой не успял да повтори резултатите на Обоката.

Японският институт RIKEN назначил свое собствено разследване, което стигнало до заключението, че в експериментите на Обоката има неточности и дори фалшификации. През април, по време на пресконференция, Обоката продължава да твърди, че е успяла да създаде тези т.нар. STAP-клетки повече от 200 пъти, но призна за съществуването на неточности в статията.

Драмата се разраства

През юни Харуко Обоката оттегля статията си от Nature, обвинена е в измама, защото нейните експериментални стволови клетки най-вероятно дори не са съществували. Университетът Waseda, който присъдил на Обоката докторската й степен, е заплашил да й я отнеме, ако тя не коригира недостатъците в дисертацията си. 

Скандалът е придружен и с трагедия - през август менторът на Обоката, един от съавторите на изследването и водещ учен от института RIKEN, 52-годишният Йошики Сасаи, се самоубива потресен от аферата. В предсмъртно писмо той обвинява медиите, че заради техните нападки е взел това решение. 

Скандалът продължава

Институтът RIKEN предлага на Обоката да повтори експериментите си в тяхната лаборатория, при 24-часово видеонаблюдение и да представи резултатите си в края на ноември. Досега опитите да се създадат STAP-клетки, въздействайки с киселина върху нормални клетки, не дават резултат.

В петък институтът официално ще обяви резултатите от проучването на пресконференция. Според неофициална информация, Обоката няма да присъства на пресконференцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови