Католиците празнуват Великден

OFFNews 31 март 2024 в 08:02 1403 0

Снимка Архив

Днес е католическият Великден, като разликата между него и отбелязването на православните християни ще е един месец.  За православните Великден ще е на 5 май.

Папа Франциск ще отслужи сутринта Великденска литургия, а по обед ще отправи своята благословия „Урби ет орби“ („Към града и към света“).

По време на Пасхалното бдение снощи в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана той призова вярващите да се радват и да имат надежда въпреки личните и глобалните политически кризи.

Папата води бдението снощи седнал.

Възкресение Христово днес отбелязва и арменската общност. Най-големият празник за вярващите арменци се отбелязва винаги в първата неделя след пролетното равноденствие. Поради тази причина той съвпада тази година с този на католиците.

Празничната Света Великденска литургия в църквата "Света Богородица" във София ще бъде отслужена от протойерей Кусан Хадавян и ще започне в 10:30 ч. в новопостроения храм на арменците в София на ул. Лайош Кошут №6.

Във Франция бяха въведени извънредни мерки за сигурност и най-висок риск за атентат, след атаката в концертна зала в Москва.  Около половин милион души ще се съберат в Рим, за да отпразнуват Великден, 70% от тях - чужденци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки