„Горанов е новият Цветанов по отношение на съдебната власт“

OFFNews 01 март 2015 в 21:15 2277 6

За мен Горанов е новият Цветанов по отношение на съдебната власт с това абсолютно безпардонно говорене в заседателната зала за органа, който управлява съдебната власт, в очите на председателя на ВКС и то седейки до правосъдния министър.

Това заяви пред БНР директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова.

Срещата на финансовия министър Владислав Горанов с членовете на ВСС показа, че властта не иска да спази закона и ще направи всичко възможно да не го спази, а това е много лош знак за обществото, подчерта Гяурова.

Не само финансов, но и политически, икономически и всякакъв рекет се осъществява върху съдебната власт. Видяхме през годините, че всяко едно правителство се опитва да я постави на колене и да я обязди. Особено от 2009 г. насам много ярко се виждат тези опити, допълни тя.

Очевидно прокуратурата предпочита да се занимава с директни политически поръчки, които да оказват натиск върху представителите на активното гражданско общество, вместо да обърне внимание на сериозните проблеми, които са както вътре в нея, така и в престъпната част на нашето общество. Познавам повечето колеги, срещу които са образувани тези проверки от НАП и не мисля, че подобен натиск, подобна злоупотреба с права и демонстриране на правомощия и факта, че в нашето законодателство няма никакъв механизъм с който те могат да бъдат защитени, е начин, по който прокуратурата очевидно разбира независимостта на съдебната власт, категорична е Гяурова.

По думите й новият председател на ВКС прави опит да се еманципира, но само за въпроси, за които няма грешен ход.

Гяурова обяви, че оставки в Софийския градски съд е трябвало да бъдат искани още преди години, когато е станало ясно, че системата за случайно разпределение на делата може да се манипулира.

Темата се повдига сега с една популистка цел, а именно да се закрепи в някаква степен положителният имидж на правителството, и в частност на министър-председателя, и да се закрепи, тъй като вече не може да се подобри, имиджът на сегашния ВСС,подчерта Гяурова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!