Съдия от ВКС поема временно поста на Владимира Янева

Ива Оприкова 26 февруари 2015 в 14:18 2000 0

Снимка Сергей Антонов

Съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Владимир Йорданов ще управлява Софийския градски съд (СГС) до избиране на титуляр. Това реши на заседание Висшия съдебен съвет.

Той беше избран на мястото на Владимира Янева, която беше отстранена заради образувано срещу нея досъдебно производство по аферата "Червей". В сряда Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката на компрометиралата се покрай скандала "Червей" съдийка с 15 гласа "за" и 1 "въздържал се". На 24 февруари тя сама подаде оставка като административен ръководител.

За първи път временното ръководство на съд се поема не заместник-председател, а от магистрат извън конкретния съд. 

Предложението за временния председател на СГС дойде лично от новоизбрания председател на ВКС Лозан Панов, който се аргументира, че на позицията трябва да се назначи човек, който е равноотдалечен от групичките в градския съд. 

"Не мисля, че в създалата се напрегната ситуация е удачно старото ръководство да продължи да управлява. Аз поисках оставки, но я даде само съдия Янева. Затова по-правилното решение за и.д. председател е да е човек отвън, равноотдалечен от всички групи”, обоснова се магистратът.

Друг аргумент е, че ако съдия от СГС поеме временното управление, а после се включи в конкурса за титулярен шеф, надпреварата няма да е равнопоставена.

Докато е и.д. председател на Софийския градски съд Владимир Йорданов ще получава заплатата си на върховен съдия. За това изрично настоя Лозан Панов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки