Спецпрокуратурата обвини сирийци за опит да се присъединят към ИДИЛ

OFFNews 15 февруари 2016 в 13:35 4726 1

Спецпрокуратурата обвини трима сирийци за опит да се присъединят към ИДИЛ

Снимка БГНЕС, архив

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за трима сирийци, които имали намерение да се влеят в редиците на Ислямска държава. Те били задържани на ГКПП „Капитан Андреево“ при опит да преминат в Турция, а оттам и в Сирия.

Тримата чужденци са задържани на 9 февруари 2016 г. при операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ и Специализирана прокуратура. Текстовете, по които са обвинени сирийците, влязоха в сила през 2015 г. и бяха част от пакета мерки, които правителството взе в борбата срещу тероризма. Ако бъдат признати за виновни, тримата сирийци могат да лежат в затвора 10 години. 

Обвиненията са повдигнати на Ал Абдулах Фади, Ал Фанди Ясим и Алмоаммад Абдулахмид. Тримата са имали предоставен от германските власти статут на бежанци. 

Според събраните до момента доказателства тримата са тръгнали от Германия, като в началото на 2016 г. стигнали в Гърция. Там опитали да минат границата с Турция, но били спрени от властите. На 6 февруари те направили успешен опит да минат българската граница, пристигнали в София и се настанили в хотел. Ден по-късно отпътували за Свиленград, където около 3.30 ч. на 9 февруари 2016 г. направили опит да преминат нелегално на турска територия в района на 315-а гранична пирамида, недалеч от ГКПП „Капитан Андреево“.

На това място те били задържани от българските гранични власти. Тримата вече имат повдигнати обвинения за нелегално преминаване на границата, за което са осъдени на по 6 месеца затвор и глоба от 200 лв.

От прокуратурата твърдят, че за тримата има събрани доказателства за намеренията им да се присъединят към Ислямска държава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови