Хиляди на протест в защита на Странджа (снимки)

OFFNews 11 февруари 2014 в 18:59 9065 5

Снимка: Булфото
Снимка: Булфото

Хиляди се събраха в центъра на София на протест в защита на природен парк "Странджа".

В 19.20 ч. демонстрантите тръгнаха по бул. "Цар Освободител" към сградатата на Народното събрание.

Движението на възлови кръстовища в центъра на града бе блокирано.

Пред парламента протестиращите скандираха "Мафия" и "Оставка", а след това тръгнаха към Министерството на околната среда и водите.

В Бургас демонстрантите изписаха „Странджа” със запалени свещи в центъра на града. Над 30 души се включиха в протеста в морския град.

Около 50 души излязоха на протест в Пловдив срещу застрояването на природен парк „Странджа”. Демонстрантите минаха на шествие по главната улица на града. Множеството изпя песента „Хубава си, моя горо”.

Над 20 демонстранти подкрепиха протеста във Велико Търново. Те се обявиха и срещу изсичането и застрояването на гората в квартал Картала във Велико Търново. Протестиращите издигнаха плакати с надпис „Странджа=Картала”.

Демонстрациите са организирани във Facebook, а целта им е да не се позволи застрояването на Южното Черноморие.

Въпреки уверенията на властта, че въпросът ще бъде решен в полза на природния парк, гражданите са убедени, че мерките на кабинета не са достатъчни.

"Битката за спасяването на природен парк Странджа вече се превърна в битка за спасяването на всички природни паркове, застрашени от своеволията на институциите! Заповедта на МРР за спиране на ОУП-а на община Царево е нещо несигурно, което не решава дългосрочно проблема. За да сме спокойни, че нито този, нито който и да е ОУП на друга община, приет без екологична оценка ще създаде други проблеми, са необходими промени в ЗУТ и действия на МОСВ, които парламент и министър продължават да не предприемат!", пишат протестиращите във Facebook.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!