Речта на депутата от ДПС, която взриви парламента

Елица Мартинова 14 февруари 2014 в 10:00 22321 40

Хюсеин Хафъзов

Истински скандал се разрази в пленарна зала, след като днес депутатите решиха, че няма да позволят агитацията на език, различен от българския, в предизборните кампании.

След гласуването лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че с решението си Народното събрание отправя послание към останалите страни, че могат да се отнасят с българските граждани потиснически.

По-емоционална обаче бе речта на съпртиеца му Хюсеин Хафъзов, която взриви парламента. От "Атака" станаха на крака, започнаха да освиркват колегата си, да блъскат по банките и да се заканват. От ГЕРБ също освиркаха Хафъзов.

Ето какво гласеше речта на Хафъзов:

Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна, без значение вашето отношение за демокрацията. Гласувам против потисническото мислене на част от българските депутати.

Искам да бъда свободен и ще бъда свободен. Заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите, били са разстрелвани и ако мислите, че с този закон ще успеете да ме ограничите, от сега ви казвам - следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си и в никакъв случай няма да се откажа от нея.

Аз ще бъда свободен, въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмет Давутоглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм "за" демокрация и ще продължавам да бъда за нея. Без значение вашето отношение към демокрацията и към малцинствата в страната.

Споменаването на Ахмет Давутоглу буквално взриви пленарната зала, заради съвпадението на имената с турския външен министър. Всички депутати на ГЕРБ напуснаха залата, а от "Атака" остана единствено Десислав Чуколов.

От парламентарната трибуна Янаки Стоилов от "Коалиция за България" изрази надежда, че колегата му от ДПС не е имал предвид турския гражданин Давутоглу, който е идеолог на неоосманизма.

В последващо изказване Хафъзов заяви, че е всички изредени имена са на български граждани.

"Не може от тази трибуна да излизате и да се държите по такъв начин, и да споменавате такива личности. Хубаво ги идеализирате, но ние пък имаме друга информация за тях. Истина е, че има имунитет, който гласи, че всеки може да говори каквото си иска от тази трибуна, но до там ли стигате? Тук и главна Прокуратура трябва да се сезира", каза Десислав Чуколов. Той поиска поименна проверка, след която се оказа, че в зала има само 111 депутати и заседанието бе закрито преждевременно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!