Пеевски се оттегля от българския бизнес

Депутатът от ДПС се отказа от придобиването на "Химко"

OFFNews 21 март 2016 в 11:42 11471 31

Пеевски се оттегля от

Депутатът Делян Пеевски се оттегля от българския бизнес. Той се е отказал и от приключването на сделката по придобиването на активи от врачанския комбинат "Химко". Това се казва в съобщение на депутата от ДПС, цитирано от "Фокус". Като причина за оттеглянето си Пеевски посочва политически и медиен натиск.

Считам за недопустимо в държава членка на Европейския съюз чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнесът, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им, се посочва в писмото.

"През м. януари 2016г. дружеството „НСН Инвестмънт“ ООД, в което съм мажоритарен собственик, внесе необходимия депозит и участва като кандидат в търга за закупуване на активите на „Химко“ – Враца. Намерението ми бе, дружеството купувач да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места в град Враца. Това се посочва в съобщение изпратено от народния представител Делян Пеевски до медиите.

„Същевременно, необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен, изострена в последните седмици и отразяваща се изключително негативно, както върху дружествата, в които имам участие, така и върху други стопански субекти, с които нямам никаква връзка, ме накараха да се откажа от по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на „Химко“ – Враца.

Считам за недопустимо, в държава членка на Европейския съюз, чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнеса, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им. Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски”, обяснява депутатът.

„Надявам се, че това мое решение ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на „Химко” – Враца и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най – бедните в страната”, посочва още народният представител Делян Пеевски.

Пеевски получи 90-процентов дял в „НСН Инвестмънт” от майка си Ирена Кръстева през август м.г. Компанията купи "Табако инвестмънт", заедно с неговия 5-процентов дял в "Булгартабак холдинг", а през ноември 2015 г. увеличи капитала си с 1 млн. лева. През януари стана ясно, че „НСН Инвестмънт” е купило фалиралия торов завод „Химко” във Враца при четвъртия опит някогашният флагман на социндустрията да бъде продаден. В края на януари около комбината имаше скандал. Тогава инвеститор, който имал интерес да купи комбината, обяви, че му е поискан подкуп от 500 хил. евро. Само няколко дни бяха необходими на Инспектората при Министерството на правосъдието, че подобен случай не е имало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!