Цветан Василев: Не съм невинен - допуснах Пеевски

OFFNews 29 февруари 2016 в 13:40 12381 15

Никога не съм казвал, че съм невинен. Но не съм виновен, не съм вършил престъпления – първо, нито другите обвиняеми от банката. Със сигурност грешки сме допускали много. Най-голямата ми грешка е, че съм допуснал Пеевски толкова близко и, разбира се, от другата страна, главният свидетел на прокуратурата (Бисер Лазов – бел.ред.) да ме заблуждава.

Това каза банкерът и мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев в интервю, излъчено по Би Ай Ти в неделя вечер. То е продължение на интервюто му, дадено в Сърбия пред Сашо Диков. (Първата част вижте ТУК.)

Според Василев „главният свидетел на прокуратурата“ (Бисер Лазов - бел. ред.) е направил „най-много поразии“ за фалита на КТБ.

„На всичко отгоре, ето това за първи път го казвам, в периода от 1 до 15 юни е взел, от наша семейна фирма, над 3 млн. лева и те са потънали. От сметка на фирма – наша“, посочи Василев.

Василев казва още, че прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката.

„За това има подавани толкова много сигнали, че вече не знам! Подавани са и от мен като акционер на банката, подавани са и от неправителствени организации. Прокуратурата си затваря очите. Всичко се слага към делото – общото дело, за да не бъде разглеждано сега. Това е една гигантска манипулация, една гигантска машинация за всичко“, категоричен е той.

Попитан с какво е държал Сергей Станишев, за да поиска от него да свали правителството на Орешарски, Василев заяви, че не той, а Пеевски е държал „много здраво Станишев и Станишева“.

„Със Станишев, и аз имам свидетел, съм се виждал с него няколко пъти, след като той се сгромоляса, след като БСП се сгромоляса на европейските избори, и съм му обяснявал само едно: че неговият полезен ход, за да се спаси той, да се спаси партията и да спаси държавата, включително и да спаси банката, е да дръпне черджето под правителството на зависимия Орешарски.“

По думите му ДПС е дръпнало „черджето, когато удариха банката“.

„На тях им беше необходимо правителството на Орешарски и контролът върху ДАНС, контролът върху службите. Имайки контрол върху следствие и прокуратура, да ударят банката. След това вече не им беше необходимо“, подчерта той.

Василев твърди, че БНБ и „Ърнст енд Янг“ са планирали да се спаси КТБ, като тя „погълне клатещата се ПИБ“.

„И така да се направи Банка национален шампион, защото в КТБ има активи за над 2 млрд. и половина евро само контрол върху цели компании – не говоря за кредити. Контрол върху цели компании на стойност за над 2 млрд. и половина евро с годишна печалба преди данъци – над 240 млн. евро! За това казвам, за това говоря.“

На въпрос за бъдещето на страната Василев прогнозира, че нищо добро не чака България, ако икономиката не заработи и ако не спре натискът върху бизнеса. Трябва да се даде възможност на бизнеса да се развива, но "с практиките на Пеевски това няма как да стане".

Василев коментира и, че ТВ 7 е била „не особено сполучлив проект с не особено сполучлив избор на изпълнителен директор“. Той подчерта, че „амбициозните планове на Николай Бареков“ са 300 млн. лв. финансиране за медията.

Василев посъветва премиера Бойко Борисов да направи всичко възможно да скъса „опашката си“.

„Въпросът е дали тази опашка не е отишла прекалено нагоре по гръбначния стълб“, лаконичен бе той.

Банкерът призова докладът на „Аликс партнърс” да бъде разсекретен „колкото се може по-бързо“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!