Американски инвеститори изнудвани с 500 хил. евро за "Химко"

OFFNews 25 януари 2016 в 09:48 10626 17

Американски инвеститори изнудвани с 500 хил. евро за

500 хиляди евро рушвет са били поискани на американския инвеститор ANJ Group Corp., който проявявал интерес към комбината "Химко". Това става ясно от писмо на компанията до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, което беше показано в предаването "Просто Диков" по телевизия BIT.

Миналата седмица стана ясно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е новият собственик на врачанското предприятие, което купи за 11.7 млн. лв.

Според писмото на американските инвеститори представящ се за близък до премиера Борисов и синдика на предприятието Росица Томова "Химко" са се срещали няколко пъти, за да съгласуват проект за договор, но това все се отлагало.

На Томова били изплатени 15 000 евро пред свидетели, след което е проведена среща в един от ресторантите на верига "Виктория" с човек, който се представил като съветник на Борисов.

"Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата", казал им човекът, чието име не се съобщава.

Собственикът на компанията Ян Аронов твърди, че няколко пъти са идвали в България с уговорка да подпишат договор за завода. "Около "Химко" има криминална група за изнудване", пише в писмото му до премиера и главния прокурор.

Според американските инвеститори Томова и посредникът са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи.

”За разлика от други купувачи не искаме да предаваме завода за скрап“, пишат американците и допълват, че искат той да произвежда продукция в полза на българското селско стопанство.

Според тях целта не е била парите от евентуална приватизация на ”Химко“ да влязат в българския бюджет.

”Аз и моите представители искаме да инвестираме в България при нормални условия, а не при условия, за които в САЩ се предвижда затвор“, пише Ян Аронов.

От пресслужбата на прокуратурата отказали да отговорят на екипа на предаването на Сашо Диков с обяснението, че не дават данни за внесени сигнали. От правителствената пресслужба обаче потвърждават, че такова писмо е постъпило в деловодството. Тъй като държавата няма отношение към активите на ”Химко“ АД, намеса на министър-председателя би нарушило конституционно определеното разделение на властите, съобщават оттам. Според тях случаят касае съдебната власт, синдика и компетентния съд по несъстоятелност.

Самата Росица Томова заявява, че не знае за това писмо. На въпрос дали ли са й вече 15 000 евро, тя замълчала, твърди Сашо Диков. Тя отказала да даде информация и за човека неназования към момента човек, към когото насочила американците.

Енергийният експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев коментира във Фейкбук, че е бил ”непосредствен свидетел на подобна схема в случая с Виваком, на която Бойко Борисов зае същата поза на " страничен наблюдател" тъй като работата била извън неговите компетенции”, съобщава Медияпул.

”Питам как така държавата, към чийто дружество "Химко" Враца е задлъжняло над 100 милиона лева и която единствено разчита на максимално висока цена от продажбата на активи от масата на несъстоятелността, няма материален интерес от разчистването на пречките пред участието на външни инвеститори. Защо не си събирате парите?", посочва Василев.

"И .... о, изненада този актив попада за жълти стотинки след поредица от намаления на цената при никаква конкуренция и активът остава в печелившия Пеевски. Същата схема като Виваком - едно към едно. Лека размяна на местата. При това положение преднамереното бездействие на премиера не е ли форма на съучастие? Много се събраха проблемите господин Борисов . Не става само с пиар", коментира още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!