Европарламентът пусна петиция на ДПС срещу забраната за агитация на майчин език

OFFNews 12 октомври 2016 в 11:58 7511 3

Евродепутатът и председател на младежката организация на ДПС Илхан Кючюк.

Петицията срещу забрана за агитация на език, различен от българския, по време на предизборна кампания, вече е качена в сайта на Европейския парламент. Тя е внесена от председателя на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк. 

Пред българските и европейски институции представителите на ДПС многократно поставят на дневен ред въпроса за агитацията и на език, различен от официалния български, по време на предизборни кампании.

Илхан Кючюк обжалва акта, с който му бе наложено административно наказание именно поради факта, че е използвал няколко думи и на майчиния си език по време на предизборна кампания. Впоследствие с подкрепата на още 44 свои колеги, евродепутати от различни държави и политически групи представителите на ДПС входираха писмен въпрос до Европейската комисия. В края на 2015 г. Илхан Кючюк упражни и правото си на петиция до Комисията по петициите в Европейския парламент.

„Темата предизвика сериозен интерес, в дискусията се включиха представители от различни държави и политически групи, мнозинството от които подкрепиха изразеното в петицията становище, че съответното законово ограничение води до нарушаване на европейското законодателство, както и че правото на всеки гражданин на Съюза да изразява послания и становища на език, избран от него, следва да бъде гарантирано“, допълни Илхан Кючюк.

По думите на евродепутата свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите и предполагат свободен обмен на мнения и информация в периода преди изборите, гарантирайки, че всички граждани са в състояние да разбират и да участват пълноценно в изборния процес.

Илхан Кючюк изрази увереност, че с общи усилия ще бъде постигната и крайната цел на петицията, а именно отмяна на дискриминационния текст от Изборния кодекс на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12000

3

Yulver Musa

12.10 2016 в 17:38

Не е редно в XXI-ви век да има такива законови ограничения! Искрено се надявам, че петицията ще е узпешна!

12000

2

gosttt

12.10 2016 в 14:59

B целия европейски съюз трябва да се промени изборния кодекс хората трябва да се изразят становищата и посланията на избран от тях език и да се чувстват свободни
 
X

Да помогнем на украинските деца!