Давутоглу искал ГЕРБ и ДПС да управляват заедно

В Брюксел казвали: „Нашият Бойко се върна“, каза премиерът в интервю за Нова тв

OFFNews 21 март 2016 в 08:14 8362 26

Давутоглу щял да се радва ГЕРБ и ДПС да управляват заедно

Премиерът на Турция Ахмед Давутоглу е казал на премиера Бойко Борисов, че ще се радва, ако ГЕРБ и ДПС управляват заедно. Това каза в интервю за Нова тв премиерът Бойко Борисов. По време на посещението на Давутоглу в София двамата са разговаряли, а преводач е бил Лютви Местан, който малко по-късно беше "детрониран" от председателския пост на ДПС. 

Борисов отговорил на турския си колега, че това няма да стане, докато Пеевски е в партията. На въпрос на водещите "Какво му е на Пеевски", Борисов отговори: "Какво да му е?" По думите на премиера отношението му към Пеевски е формирано заради общественото мнение. "Така или иначе в обществото се е създало отношение към него", обясни премиерът. И даде пример: "На времето защо отстраних Искра Фидосиева и други членове на Изпълнителната комисия?"

На въпрос на водещите защо в Лондон на въпрос вижда ли в огледалото Пеевски е започнал да говори за контрабанда, Борисов отговори, че всъщност това не било така. Той на практика отговарял на друг въпрос, който обаче не се чул на записа от срещата. "Не правя такава връзка", каза Борисов. 

Той обясни, че е коментирал с турските служби контрабандата. И двете държави били категорични, че между тях няма контрабанден канал. "Те прекрасно знаят, че от България за Турция контрабанда не се прави. За това отговарям аз. Особено в цигарите контрабандата е под 8 процента. Разговарял съм с тях и те прекрасно знаят и те са го казвали, че контрабанда не се прави", обясни премиерът.

Борисов се похвали, че имал сериозна подкрепа от Брюксел, където казвали: „Нашият Бойко се върна“. Така той коментира последният доклад на ЕК, в който политическата воля за реформи беше поставена под въпрос. 

Според него в България няма корумпирани политици, а страната ни е изпреварила Румъния отдавна. 

„Това, че техните министри крадат, хванали са ги и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова. Не виждам българи да бягат в Румъния”, обясни Борисов.

„Превенцията е по-важна за мен. Аз знам, че правя всичко възможно да не крадат и който го докопам, знае, че ще си замине”, добави той. Според него негативния доклад на ЕС за страната ни се дължи на това, че е имало година и половина управление на Пламен Орешарски. „Имаме пълната подкрепа на Брюксел, на колегите ни там до един и особено това, което последния месец правим, всички дойдоха да кажат „Нашият Бойко се върна”, посочи той. Според премиерът румънските компании идват в България, защото в страната ни се работи по-добре и е по-стабилна и прогнозируема.

Той обясни, че "ще играе метлата", ако хване някой от министрите си в крачка. „Не само метлата ще играе, но и с парцала ще забършем”, закани се премиерът.

Борисов отказа да отговори на въпросите на депутата Атанас Атанасов, който в студиото на Нова тв миналата седмица попита защо премиерът продължава да държи хора от "сарайско-библиотекарската групировка" на ръководни длъжности в службите. Основната причина да подам оставка като председател на Вътрешната комисия е, че Борисов влезе в ортаклък с Доган да останат хората, назначени по времето на Орешарски", изтъкна тогава Атанасов и уточни, че става въпрос за служители на агенцията за подслушванията ДАТО и ДАНС.

"Атанас Атанасов го няма никъде в спечелилите избори. Предпочитам да коментира ДПС с 4 кмета", обясни Борисов, който преди това се похвали, че на частичните местни избори в страната ГЕРБ са с най-много кметове, а ДПС са след тях. "Аз тайни от тях никога не съм имал, не е почтено сега да се излиза и да се говорят такива неща", каза премиерът.

Във връзка с напрежението в отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок Бойко Борисов категорично заяви, че запазва министрите Николай Ненчев и Петър Москов. "Когато правихме правителството, г-н Кънев седеше точно срещу мен и определихме най-доброто във всяка една област, с което разполагаме, да бъдат министри, зам.-министри, областни", заяви още Борисов.

Заради спрените обществени поръчки ще бъде закрита една агенция и вероятно ще има наказани служители, стана ясно още от изказването на премиера. Той смята, че между строителните фирми има споразумение и по този начин потвърди думите на бившия си финансов министър, който твърди, че в бранша съществува картел.

„България е малка държава, не са много фирмите, които разполага с необходимата техника. За да строиш магистрали, да строиш хотели, трябва да си много мощен“, каза Борисов и обясни, че в началото българските компании са работили под себестойността, за да на трупат бонус от точки, за да могат да кандидатстват по други поръчки. „И те тогава работиха на загуба. Правиха си дъмпинг, но накрая се събраха и се разбраха, че биха могли да не губят пари, а да правят пари“, каза Борисов, но уточни, че това са само съмнения, които не могат да се докажат.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!