30% от руснаците мечтаят децата им да станат чекисти

OFFNews 21 декември 2014 в 20:51 18004 9

Разузнавачът Щирлиц от филма "Седемнадесет мига от пролетта"

30% от руснаците биха искали детето им да служи в органите на Държавна сигурност, сочат резултатите на Всеросийския фонд за изследване на общественото мнение (Всероссийского фонда исследования общественного мнения (ВЦИОМ)).

Според резултатите от допитването, тази работа привлича респондентите най-вече за това, че дава статус и уважение в обществото (62%). Близо половината анкетирани (49%) смятат, че тя е благородно дело. 46% са аргументирали избора си с високата заплата на сътрудниците на спецслужбите. 22% са отбелязали възможността чрез тази работа да се завържат "Нужните познанства", а 20% - с възможността да се получат социални облаги.

В представите на запитаните сътрудниците на спецслужбите са умни (17%) и неподкупни (14%), силни (8%), сдържани и сериозни (6%), обичащи Родината (5%), справедливи (4%) и порядъчни (4%). Още 6% считат агентите за "потайни".

Олицетворение на образа на чекиста за руснаците е най-напред разузнавача Исаев (Щирлиц) (13%) от филма "Седемнадесет мига от пролетта". Далеч назад е героят на Владимир Висоцки от филма "Мястото на срещата да не се променя" Глеб Жеглов (3%). Следват Максим Пореченков от сериала "Глухар" (2%) и Михаил Пороченков от сериала "Агент на националната безопасност (2%).

Респондентите са изброявали и реални политически личности - 3% — Владимир Путин, 2% — Сергей Шойгу, 1% — Юрий Андропов.

Изследването е проведено измежду 1 600 души в 46 района на Русия. Статистическата грешка е 3,4%.

Руските спецслужби имат дълга история. Корените им са още в управлението на Иван Грозни, но официалното им основаване е през 1866 г. и стават известни с името Охранка, идващо от официалното "Отделение по охранению общественной безопасности и порядка".

Нарицателното "чекист" идва от ВЧК - Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией и саботажем при Совете народных комиссаров РСФСР, предшественикът на КГБм управляван от Феликс Едмундович Джержински и основен орган на "диктатурата на пролетариата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!