Из делниците на един луд (31 август – 4 септември)

Тони Филипов, д-р 07 септември 2015 в 10:17 19976 14

Понеделник, 31 август

И пак сме на тръстиката... Малко селски туризъм, малко крайградски, малко лежане с книжка и то колко са две седмици. До морето не стигнахме. Обаче един приятел беше. Той се има за човек от upper middle class, та все на Лозенец кисне. Питам го как е изкарал. „Изкарах вика всичко, дето го бях поел… И продължавам да изкарвам. Такова разстройство…”. Той каза диария, но ние много я мразим тая дума. От казармата още я мразим. Фатмакът, един влах от Медковец, все така ни викаше: “Знаеш ли к’ва си диария!”

Според колегите от Клуб Z само Бареков се чувствал в собствени води в морето край Лозенец.

Хубавите работи бързо свършват. Само бачкането нема край. Пишеш, пишеш… Просвещаваш непросветимите. Щото, нема какво да са заблуждаваме, част от читателите не разбират за какво става „на въпрос”. Четат, но не разбират. Оня ден един ни беше цитирал, обаче, ако не беше казал, че това сме го казал ние, никога нямаше да се сетим. Което много ни натъжи и ни накара да се замислим за смисъла на това, което правим. Но после се сетихме, че има и по-неблагодарни професии. Как ли се чувства например един готвач, като вижда в какво в крайна сметка се превръща неговия труд? Часове се старае над някой шедьовър и накрая едно… Както и да е.

Пак проблем с Куцото пиле и Бойко на борда. Колесникът отново заял и било на ръба да стане голямо нещастие. С подсказка от ФБ се сетихме какво казал веднъж Бенджамин Дизраели за Уилям Гладстон: „Каква е разликата между нещастието и бедствието ли? Ако Гладстон падне в река Темза, това би било нещастие. Но ако някой го измъкне оттам — това би било бедствие.“

Тия двамата все така са си говорили, сентенциално, ако мога така да се изразя. Веднъж Гладстон казал на Дизраели: „Предполагам, сър, че вие ще умрете на бесилката или от някоя срамна болест." Дизраели отвърнал: „Сър, всичко това ще бъде предопределено от решението ми да прегърна вашите принципи или вашата любовница."

Изобщо, както би казал Веждито, култура, бе, да му е.. м……

Депозитите минали 60 млрд. лева и вече са 71,6% БВП. Повечето от тях са влогове на физически лица, само 30% са на фирми. Под физически лица не се разбира непременно мутри! Тоя род физически лица предпочитат да се подвизават като юридически лица, главно холдинги.

Пак от БНБ научаваме, че за същата една година банките увеличили печалбата си с над 166% или повече от два и половина пъти. Само през юли са накярили 110.4 млн. лв. От тях 93.2 млн. лв. (84%) са от такси и комисиони.

Печалбите от раздадени кредити намалели с 18% поради падането на лихвите кредитите. Но пък поради драстичното намаляване на лихвите по депозитите разходите им паднали с 46%. И въпреки че масата на депозитите се увеличава, разходите на банките за лихви намаляват.

Събирай, българино, трупай като катеричка, за да печелят банкерчетата, да живеят добре сега, пък ти ще живееш друг път…

Не знам братя, колкото и бързо да бягате, системата все ще ви настигне и ще ви разгони фамилията.

По данни на ЕСО само от началото на годината до сега производството на ток от ВЕИ се увеличило със 17%.

Същевременно производството на АЕЦ „Козлодуй“, която дава най-евтин ток у нас, е паднало под 30% в общия енергиен микс. И атомната централа и ТЕЦ „Марица изток 2“ работят далеч под пълния си капацитет.

Използват ни като виме за кинти. И ако нещо ме спира да плача с глас за окрадените българи, то е допускането, че много от тях при възможност биха се наредили в редицата на крадците.

За горивата ще говорим утре, да не ви стане много наведнъж.

Таш… Пардон, майтап, макар че си е чист таш… ЦСКА играе с отбора на пазарджишкото село Сарая, съседното на селото на д-р Филипов. При малко повече късмет можеше да играе и с „Юнак” Ивайло. Верно, би ги с много на хич, но това не променя факта, че под мъдрото ръководство на Иво Гърнето, Сашо Апашо и други преходни герои червеният гранд играе със селяните.

Добрата новина е, че пред ЦСКА се отваря възможност да изпадне в четвъртия ешелон на футбола ни, където безспорно ще се представя още по-добре. Засега БФС категорично отказва да регистрира новия клуб и да картотекира играчите, защото на „Армията“ не бил влязъл синдик и „наследство” било още във владение на стария клуб.

Вторник, 1 септември

„Труд”: „Лидерът на Нова демокрация: В Гърция няма политик, който да е изрекъл повече лъжи от Ципрас.”

А у нас няма политик, който да каже, че у нас няма политик, който е изрекъл повече лъжи от Борисов. И това остава тайна за голяма част от народонаселението и най-вече за всички, които си мърдат устните като четат. А те стават все повече и повече. И вестник няма, и телевизия няма… И той си мисли, че всичките му лъжи минават и още повече лъже.

То даже вече не са лъжи: „Лъжата е съзнателно изречено неистинно твърдение, с цел въвеждане в заблуда на адресата ѝ, или обществото. Когато дадена лъжа е изречена с користни подбуди, и е подържана от изреклия я̀, тя транслира в измама.”

Вместо това четем в „Труд”: Борисов събра хиляди лайкове, гушка 60-килограмово куче.” Не че е лъжа, де. Само за 6 часа го лайкнали 12 000.

Както винаги Комарницки е погледнал на събитието малко по-дълбоко 

При откриването на спортната зала в Смолян преди десетина дни премиерът разясни, че за разлика от съседите, ние поне имаме правителство: „Ситуацията на Балканите е тежка - Турция без правителство, Гърция без правителство, Македония без правителство. В Румъния падна министър-председателят. Имаме правителство и могат да се случват за хората добри работи".

С една дума, ние си имаме правителство, а другите имат всичко останало. Всъщност, твърденията на премиера се движат от „приблизително верни” до „чиста лъжа”. Например Понта в Румъния не е паднал. Напусна си партията, но продължава да е премиер.

Пък по повод на бежанците рекъл: „Няма как Европа да удържи на тази бежанска вълна. Това ще промени демографския фактор, разбирам ги и хората там - зад гърба им режат глави, те търсят да се спасят. Само преди няколко години (?) и от България са бягали нагоре към Бесарабия, когато са им рязали главите. Трябва да проявяваме хуманитарност (!) и човещина и в същото време големите началници да седнат и да се разберат по въпроса. Тези хора трябва да си стоят в своите си държави".

Много ни учуди това „само преди няколко години”, направо се спогледахме от изумление. Щото от историята сме запомнил, че българите бягат масово в Бесарабия след Руско-турската война от 1768-1774 година. Само човек на вечността може да нарече два века и половина „няколко години”. Не ли? И се сещаме за един слух, че Борисов си е взел костенурка, за да провери верно ли живеят до 150 г…

Сряда, 2 септември

Икономистът Румен Гълъбинов, бивш зам.-председател на КФН, вика, че реалната цена на дизела у нас е 1.75 лв. за литър. Защото руският петрол Urals, основна суровина за бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", е паднал от $101 на $45. Тоест, сега Лукойл ни краде по 40-50 стотинки на литър. Според икономиста се очаквало и ново падане на петрола, като в дългосрочна перспектива пазарната цена щяла да се разположи някъде около $35 за барел.

Пък друг икономист, Божидар Лукарски, да пази Господ, вика, че „цените на горивата падат, но те остават високи, защото България няма собствени добиви”. И вероятно е точно така, поне като гледам Македония, където дизелът струва 1.57 в лева.

Във ФБ гражданин публикува касов бон от бензиностанция в Македония, на който се вижда, че на 1-ви септември е заредил 83.150 л дизел и е платил 4074.35 динара.

Премиерът обаче вика, че проблемът бил в компетенциите на КЗК. "Само те могат да кажат има ли картел на пазара или не."

Да, де, ама от КЗК казват друго. Говорителят на КЗК Марио Гаврилов вика, че притежателите на акцизните складове диктували цените на горивата. Демек Лукойл, който притежавал 80% от складовете. А пък в данъчните складове наемите били такава резачка, че обезсмисляли всеки внос на по-евтини горива. Именно това възпрепятствало конкуренцията на пазара. И от комисията били предложили държавата да вземе мерки като се договори със съседни държави да се ползват техни данъчни и акцизни складове или да отвори държавни акцизни складове. Но нито правителството на Борисов, нито това на Орешарски си мръднали пръста. Тъй че Пилат Борисов да не си измива ръцете и да не ни успива с лицемерна загриженост.

И като заеме тази поза, нещо средно между християнски мъченик и плачеща върба, та направо ми къса сърцето.

Георги Гергов ще е кандидатът на БСП за кмет на Пловдив. „Ще направя, вика, много срещи и ще бъда откровен. Хората не ме познават. Аз съм само оплюваният: "Гергов взе панаира", "Гергов е свинар!" Не се обиждам, макар че истината е, че никога не съм бил свинар.”

Е, как така да не си бил свинар, бе байо?!

От 1975 г. Гергов работи в свинекомплекса в Маноле. Пловдивският журналист Атанас Спасов разказа, че баща му, стар пловдивски комунист, казал за Гергов: „Помня го това момче. Беше от Джубрилово. Навремето му разрешихме да реже на прасетата ташаците, после го направихме директор на “Родопа”…

Там го заварва демокрацията. Но го махнаха, щото от сметките бяха изчезнали едни 300 хил. лв., много пари за времето си. Случаят се потули. През 1995 г. Гергов купи Свинекомплекса в Маноле, фуражни заводи със свинеферми в Стара Загора, Бургас и Хасково с общо 40 000 животни и се отдаде на частно свинарство. После вече, с помощта на СДС, купи панаира, купи и хотел “Санкт Петербург” в Пловдив срещу смешните 1,35 млн. лв. (една трета от годишната му печалба) и курортен комплекс “Слънчев Ден” за още по-смешните 8 млн. лв. И стана туристически бос. Но после говореше срещу разбойническата приватизация на Костов. Всъщност, Гергов е щатен предател. Питайте Гоце, ако не вярвате. Но почна като свинар, в това няма съмнение.

Четвъртък, 3 септември

Малария Велева стартира на връх Съединението интернет платформа „Епицентър”. „Новините в сайта, вика Малария пред „Стандарт”, ще са само част от новия медиен проект, а основната дейност ще бъде концентрирана върху изработването на анализи, социологически и изследователски проучвания. За целта се създава и Институт за стратегии и анализи.” Към който пък ще се създаде Експертен съвет от учени и общественици.

По който повод колежката Седларска измислила нова дума – институтка. „Изследователски проучвания”! Ама не институтка!

„Нека само кажем, че потенциалната ѝ глупост нахвърля скалата на Рихтер.” (Дийн Кунц)

И като стана дума за нова дума, та да дадем думата и на „Новинар”. Пишат за някакъв професор кардиолог, който твърди, че леки упражнения или 25 мин разходка удължават живота до 7 г. и намаляват наполовина риска от инфаркт при хората на възраст 50 или 60 г. „Ученът, пишат новинарци, съветва да се разхождаме…”

Ученът! Отдавна вече не настоявам на това, че медиите трябва да имат и образователна функция. Бих бил доволен, ако нямат поне контраобразователна.

Абе, братя, някой може ли да ми каже защо българският национален отбор по футбол трябва да иде на Световното? Виждате ли поне една причина? 15 хил. човека дали по 30 лв., за да идат да гледат на живо резила на членестоногите! Аз по телевизора не ги издържах.

Язък, че треньорът ни е световно известен. Да, не се шегувам. Стана известен през 2013 г., когато феновете на „Левски” го съблякоха гол. И кадри от този позорен стриптийз обиколиха цялото земно кълбо, чак във Виетнам и Хондурас бяха излъчени.

Голият Петев напуска обиден

Понеже нали 2013 г. беше годината на Пеевски, а освен това той е и в ръководството на „Левски”, та тогава във Фейсбук се формира група „Да съблечем Пеевски”. И нас поканиха да се присъединим, но ние отказахме. От класиците помним, че „голият Скумбриевич поразително не прилича на облечения Скумбриевич.” А представяте ли си на какво ще прилича голият Пеевски, като имате предвид на какво прилича облеченият Пеевски?

Петък, 4 септември

Гледам трупчето на 3-годишният Айлан изхвърлено на пясъка на плажа в Бодрум и ми става… Каквото става на всеки човек при такава гледка. А когато човек има деца или внучета на такава възраст, чувствителността се удвоява.

Но се въздържах да отида отвъд чисто човешките емоции. В смисъл да ги екстраполирам върху цялата ситуация. Лошите хора винаги използват за лошите си дела добрите чувства на добрите хора.

“Представлението, което Америка изнесе по време на войната в Персийския залив, беше триумф на PR” Така започва книгата на Лари Тай “Бащата на манипулацията”, посветена на Едуард Бернайс, човека, измислил как се завърта топката на общественото мнение.

Войната в залива, пише Тай, е платена от богати кувейтци. В нейната подготовка и цялостно моделиране участва една от най-големите американски PR-фирми – “Хил енд Нолтън”… Това което потресе Америка, а и целия свят, беше информацията, че войниците на Саддам убивали бебета в ковьозите.”

Разказана в кадър от плачещо момиче, тази история беше способна да накара седящият пред телевизора среден американец да си разсипе пуканките. Впоследствие девойката се оказа член на кувейтската кралска фамилия…

Вероятно помните как бяха сатанизирани сърбите във войните в бивша Югославия. Пък после се оказа, че същите престъпления са вършели и мюсюлманите. Та казвам само, че нещата рядко са такива, каквито изглеждат.

Сайтът „Биволъ” пише, че авторитетният турски вестник „Миллиет”, позовавайки се на турските митници и финансовото разузнаване MASAK, съобщава на 14 май 2015 г., че голяма част от контрабандните цигари в Турция са произведени от „Булгартабак”.

Пък в интервю за БНР Атанас Чобанов, един от редакторите в „Биволъ”, обяснява защо Борисов нарочи Пеевски за пречка в нормалните отношения между ГЕРБ и ДПС: „Делян Пеевски на него лично сигурно му е пречка, защото според данните, с които разполагаме, Борисов и Доган са получили нещичко от приватизацията на „Булгартабак”. И голям страх го тресе да не се разкрие какво и къде е отишло, защото това е много тежка политическа корупция. Но следите остават. Офшорките остават, намерихме ги, знаем ги кои са. Въпрос на воля е британската прокуратура да вдигне банковата тайна и да се види кои са истинските бенефициенти. Така че има голям страх. Делян Пеевски няма от какво толкова да се страхува, колкото Бойко Борисов.”

Е, Пеевски навярно също си има своите страхове. На негово място не бих започвал дълга книга…

Депутатите отхвърлиха още на първо четене закона на Кунева който предвиждаше ново специализирано звено да прави проверки за имущество и конфликт на интереси на личностите на публични длъжности, каквито са и самите депутати. От 211 души в парламента „за” гласуваха само 101 (от ГЕРБ и РБ), БСП бяха против, а ДПС, Атака, БДЦ, АБВ и ПФ се въздържаха. На практика Кунева се оказа прецакана от АБВ и НФ, ако и те да са част от управляващата коалиция.

Ясно е защо депутатите отхвърлиха закона. Повечето от тях са потенциални подсъдими. И дори и „студент по право с говорен дефект би могъл да ги изпрати в затвора за дълго”.

Борисов вика: „След три месеца този законопроект ще мине. Аз съм успокоил Меглена Кунева, говорих днес с нея по този въпрос и я успокоих.”

И на нея колко ѝ трябва, една добра дума, едно обещание и тя се успокоява. Защото тя изпитва смесено притеснение, така да се каже. От една страна се притеснява за закона, от друга страна се притеснява да не се наложи да напусне правителството. Раданите нали рекоха, че може да се мисли за излизане на РБ от мнозинството. Само да се мисли, но все пак е опасно. И сега Бойко ѝ дава повод да остане и да чака… Годо.

Естрагон: Какво точно искахме от него?
Владимир: Е... нищо определено.
Естрагон: И какво отговори той?
Владимир: Че щял да види...

„След 3 месеца ще го внесем закона отново, ще проведем разговор с политическите партньори. 25 г. не е имало такъв закон, затова смятам, че 3 м. забавяне не са фатални…”

Умее да успокоява, дума да няма.

„Доволен съм, че ГЕРБ и РБ показаха волята си за борба срещу корупцията, въпреки че предложеният законопроект не успя да събере мнозинство.”

Важното е да се покаже воля! Осем години лъжем Европа с една гола воля. Резултати няма, но воля има.

Слагайте си шапката за мислене, господа реформатори! Идат избори, на които вашите избиратели могат да решат да ви кажат истината за участието ви в този кабинет. И тя няма да ви хареса… А Бойко каза, че ще брои пилците след изборите. Той самият обикаля страната като джингиби. Снове нагоре надолу „като трийсет и вторина в алегро на Бетовен”. (Това го откраднах от Дейвид Мичъл специално за вас.)

Айде стига толкова за днес. Не ми позволявайте да ви задържам повече.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!