Мавродиев: КФН не е нито цензор, нито бухалка

OFFNews 19 януари 2015 в 08:27 4169 8

"Няма нищо лично. Става въпрос за съвестно вършене на нашата работа. Няма лични войни между мен и Прокопиев (Иво Прокопиев - съосновател на "Икономедиа" - бел. ред.), поне що се отнася до моето отношение. Комисията не е използвана за бухалка. Не сме цензори, защото не сме спирали публикации, не сме влияли на съдържанието." Така председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев отговори пред Нова тв на обвиненията по повод глобите, наложени от КФН - актове за общо 160 000 лева на издателя на "Капитал" и "Дневник" "Икономедиа" и 100 000 лева за врачанския вестник "Зов нюз".

Мавродиев категорично се разграничи от твърденията, че работи в услуга на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Аз съм избран през 2010 г. по предложение на ГЕРБ, БСП и СДС. Това са партиите, които тогава са гласували за моя избор. Всички депутати на ДПС са гласували „против“. От тази медийна група (свързваната с Пеевски - бел. ред.) по мен има достатъчно много атаки. Бях обект на пълна лична данъчна ревизия за 8 месеца", каза Мавродиев.

Той защити наложените санкции с аргумента, че става въпрос не за отмъщение или цензура, а за "наказания, свързани с лъжи, с нарушения на закона, с нарушения на Европейската директива, която касае пазарни манипулации".

"Тук дебатът не е на плоскостта цензура – аз съм демократ и никога не съм си позволявал такова нещо, става въпрос за лъжи, за нарушаване на закона", заяви Мавродиев.

Той даде и примери. В една от публикациите на "Капитал" е написано, че "Софарма" раздава 30 млн. лева дивидент, което е лъжа, компанията раздава 9 млн. и това е подвеждане на инвеститорите, манипулация на пазара, каза Мавродиев. В друга, за ПИБ, пише, че компании, свързвани с депутата Пеевски, са изтеглили значителни суми, което, по думите на шефа на КФН, е "удар по ПИБ".

"Първа лъжа – изтеглени са големи пари, а тази компания дори няма сметка в банката. Втората компания – изтеглила пари, а тази компания внася, а не изтегля пари. Две лъжи, представляващи пазарна манипулация. Заради подобни публикации от ПИБ бяха изтеглени над 1 млрд. лева", заяви Мавродиев.

На въпрос защо Комисията не е реагирала по същия начин за публикациите срещу КТБ в седмицата преди затварянето й и не е ли това двоен стандарт Мавродиев отговори, че в КФН работели по сигнали, а по този въпрос нямало такива.

"Когато става въпрос за КТБ, там цялата тема тръгна от акция на прокуратурата. Нали не смятате, че някой може да оспори действията на прокуратурата? Нямаме сигнали за КТБ. Няма двоен стандарт. Да не заблуждаваме хората – имаше акция на прокуратурата, след това БНБ я постави под специален надзор", каза Мавродиев.

"Откакто съм председател на Комисията са наложени санкции за 14 млн. лева, а на Прокопиев са 400 000 лева, под 1%, така отговарям на въпроса за така наречената репресия", заяви още Мавродиев.

Той беше категоричен, че медиите на "Икономедиа" не са били санкционирани за неразкриване на източник на информация.

"Не санкционираме медии заради неразкриване на източник - това е лъжа и манипулация", каза Мавродиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!