Директорката на "Квадрат 500" чисти и заплашва неудобни служители

Калоян Константинов 09 юли 2015 в 16:19 9766 5

Слава Иванова.

Слава Иванова, временно изпълняваща длъжността директор на Националната галерия "Квадрат 500", се саморазправя с неудобни за нея служители чрез уволнения и заплахи. 

За това съобщи председателят на Национална Федерация "Култура" при КТ "Подкрепа" Кирил Бинев в писмо, изпратено до медиите. В него той пише, че на 4 март 2015 г. служителите на Националния музеен комплекс са създали нова синдикална структура с председател главен уредник доц. д-р Благовеста Иванова – Цоцова. Няколко дни по-късно обаче нейният трудов договор бива прекратен поради съкращение на щата.

На въпрос на OFFNews, защо федерацията съобщава сега за уволнението, Бинев каза, че досега се е чакал официален отговор на писмата, изпратени до Вежди Рашидов, които обаче са останали без такъв. Той посочи, че следващият вторник, 14 юли, ще се проведе конкурсът за директор на "Квадрат 500", чийто единствен кандидат е именно г-жа Слава Иванова.

"Имаме оплакване, че (други синдикални членове, работещи в Националния музей) са заплашвани, но няма как да го докажем естествено, един от тях сам си е подал молба за напускане даже, защото е писал в различни сайтове против Вежди Рашидов. Обади ни се, попита ни какво да прави, казахме му, че най-вероятно ще го уволнят и той сам е напуснал.

Те уволняват по такъв член, че няма как да ги съдим, но е факт, че уволняват пенсионери и назначават пенсионери. Г-жа Благовеста Иванова е уволнявана и по-рано, тогава спечели делото, просто когато се върна на власт, Слава Иванова реши да си отмъсти и да се избави от неудобни хора. Благовеста Иванова е уважаван кадър, преподавател по История на изкуството и античната архитектура към ВИАС. Не е останала на пътя, става въпрос, че има човек с позиция, който трябва да бъде отстранен", коментира пред OFFNews Бинев.

В писмото се посочва, че "използвайки формално основанието на чл. 334, КТ, в разрез с известните обстоятелства за извършване на 10% съкращение в областта на музейните институции, сред което е и разпореждане на МК за пенсиониране на служители при навършена възраст и осигурителен стаж, Слава Иванова уволнява доц. д-р Благовеста Иванова, като същевременно назначава пенсионирани бивши служители на галерията за заместник директор и главен счетоводител. На този фон уволнението на главен уредник доц. д-р Благовеста Иванова, която е далеч от пенсионна възраст и е председател на синдиката, приемаме като саморазправа, не само с нея, а и със синдикалната секция на КТ „ Подкрепа”, удар върху социалният диалог и сътрудничество, прокламирани в БКТД".

"През 2011 г. Слава Иванова, отново като изпълняващ длъжността директор уволнява колегата поради факта, че има още един трудов договор като преподавател във ВУЗ. Благовеста Иванова е доктор по изкуствознание от 20 години. Известна е с деловитостта, стриктността и възможностите си за справяне в срок със сложни задачи. Липсата на възможности за научно развитие в музейната институция, една от основните задачи, в която е изследователската и научната работа, води колегията по принуда да търси възможности за реализация извън музея, вместо техните знания и потенциал да бъдат използвани за изследване на музейните колекции и издателска дейност", пишат от синдиката.

Има информация, че Слава Иванова е лично е разговаряла със служители-членове на организацията, които след това са я напуснали по различен предлог.

"От тези факти правим извод, че и. д. директор прави опит най-напред да обезглави организацията, след което да манипулира отделни синдикални членове – това е нарушение на правата на работещите да направят своя избор за синдикална защита", посочва написаното.

Затова Бинев моли всеки, работещ в областта на културата, да изрази своята подкрепа с протестен имейл с текст: Протестирам против уволнението на доц. д-р Благовеста Иванова, председател на синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в Национален музеен комплекс.

Имейлът да бъде изпратен на адрес: [email protected] и [email protected] с копие до [email protected].

За нов председател на синдиката е била избрана Ралица Русева, дъщерята на Светлин Русев и уредничка на криптата на "Св. Александър Невски".

OFFNews потърси Слава Иванова за коментар, но не успя да я намери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!