Почина писателят Христо Карастоянов

OFFNews 23 януари 2024 в 15:49 7905 1

Христо Карастоянов

Снимка Уикипедия

Христо Карастоянов

На 74-годишна възраст почина писателят Христо Карастоянов.

Христо Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 година в Тополовград. Завършил е Пловдивския университет, специалност български език и литература. Активния си творчески живот прекарва в Ямбол, където живее до смъртта си.

Автор е на повече от 30 значими романа и сборника с разкази. Последната му книга „Петият вагон и други истории“ бе издадена през 2023 г.

Романът на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“, посветен на Гео Милев, е отбелязван от критиците като една от най-важните български книги на отминалото десетилетие. За нея той получава и няколко значими литературни награди, а Иван Добчев поставя по нея спектакъла „Гео“ на сцената на Народния театър.

Писателят е носител на редица награди, сред които награда на Съюза на българските писатели за документилистика, награда "Чудомир", награда на издателство "Хеликон" за най-добър роман на годината, награда "Елиас Канети", както и международната литературна награда "Алеко."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1600

1

Люгер Химарс

25.01 2024 в 11:59

книгата му за Гео Милев беше изключително манипулативна и част от БКП наративите за "фашистка България".

Не е случайно и, че режисьор от тези среди го превърна в пиеса и че това бе популяризирано.

Много трудно ще се откъснем от комунизма и болшевизма. Но това, че този другар си е отишъл - при комрадите си в ада - е наистина добра новина за мен. И за България.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика