Пращаме 110 спортисти на първата Европейска Олимпиада

OFFNews 05 март 2015 в 16:17 2071 0

Белчо Горанов - генерален секретар на Българския олимпийски комитет

България ще участва с поне 110 спортисти в първите Европейски олимпийски игри, които ще се проведат от 12 до 28 юни в Баку, Aзербайджан.

Това заяви генералният секретар на БОК Белчо Горанов на пресконференция в сряда.

За част от спортовете като борба и джудо игрите ще бъдат със статут на европейско първенство. В 12 спорта ще се разпределят квоти за олимпийските игри в Рио де Жанейро.

„Това е напълно нов проект в спорта, който следва утвърдилите се и вече традиционни континентални състезания – азиатски игри, панамерикански игри и др.," заяви Белчо Горанов.

Министерството на спорта е обещало да отпусне 1 милион лева за участието на българските състезатели, но вероятно ще трябват още финанси с наближаването на игрите.

"Имаме готовност да покрием остатъка от средствата с наши ресурси", заяви генералният секретар на БОК.

За Баку ще заминат всички спортисти, които са спечелили квоти. "Гледаме на Европейските игри като възможност за трупане на опит, а няма да се концентрираме върху медалите. Другата основна цел е да се спечелят възможно най-много квоти за игрите в Рио", добави Горанов.

Във волейбола вероятно България ще участва с първия си отбор, а Б отборът ще играе в Световната лига, където има гарантирано домакинство на финалите във втора група.

"Ще участваме с възможно най-добрите ни спортисти, където това е възможно. Особено в ключовите спортове за България като борбата", каза Горанов.

Първите по рода си Европейски олимпийски игри няма да включват редица престижни и гледаеми спортове като баскетбол, футбол, гребане, тенис и хандбал.

"Времето за организацията на тези игри беше прекалено малко и не всички спортове успяха да напаснат програмата си. Провеждането им обаче е голямо предизвикателство", коментира Белчо Горанов.

В началото на март България има 110 квоти, но се очаква до 12 април – когато е срокът за даване на поименните заявки – те да нараснат с още нови в спортовете: джудо, бадминтон, стрелба с лък, карате, таекуондо, тенис на маса и аеробика. Това означава, че делегацията от спортисти, треньори и обслужващ персонал ще бъде около 200 души, съобщиха от БОК.

Азербайджан инвестира около 1 милиард евро за цялостната организация на игрите, като в сумата влиза и инвестицията в инфраструктурата. Очаква се да участват повече от 6000 спортисти, които ще се състезават в 20 спорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!