"Десен сектор" щурмува украинския парламент

OFFNews 27 март 2014 в 21:11 116570 43

Активисти на радикалната протестна група "Десен сектор" щурмуваха предната част на сградата на Върховната Рада в Киев.

Радикалните демонстранти разбиха прозорците и няколко врати на украинския парламент. Те крещят „Революция!“ и „Аваков – оставка!“.

От няколко дни „Десен сектор” иска оставката на вътрешния министър на Украйна Арсен Аваков и незабавни арести за всички, замесени в убийството на координатора на радикалната група Александър Музичко.

„Не можем мълчешката да гледаме активната контрареволюционна дейност на Министерството на вътрешните работи на Украйна” – обявиха в декларация от „Десен сектор”.

По данни на полицията участниците в щурма на парламента тази нощ са около 1500 души.

На призива на председателя на Върховната Рада Александър Турчинов за "спиране на провокацията" младежите от "Десен сектор" реагираха с викове "Срам!".

"Украинская правда" съобщава, че повечето депутати вече са си тръгнали, а в момента вътре в сградата на Върховната Рада са останали предимно журналисти, парламентарни чиновници и охранители.

Към 22.30 ч. активистите от радикалната протестна група обявиха, че очакват резултатите от преговорите с властта и ако те се провалят, "Десен сектор" ще нахлуе в сградата на парламента. Основното искане на радикалите е незабавната оставка на Аваков.

Ръководителят на киевската организация на „Десен сектор” Игор Мазур призова демонстрантите да изчакат до петък сутринта и тогава да се съберат отново пред Радата, мотивирайки се със заплаха от нахлуване на руски войски. В отговор обаче се чуват призиви за нахлуване в парламента още тази нощ.

Стотици членове на "Десен сектор", много от които на средно и високо ниво в организацията, отказват да се съобразяват с разпорежданията на новия вътрешен министър, твърди източник на агенция РИА Новости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!