Полицаите отново на протест, поискаха оставката на Бъчварова (снимки)

OFFNews 13 юни 2015 в 15:18 9505 23

Снимка БГНЕС

Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест за втори пореден ден срещу готвената пенсионна реформа.

Около 1000 души се събраха в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици“ в столицата, която се намира непосредствено до сградата на МВР. За протеста в София пристигнаха и полицаи и пожарникари от цялата страна.

Протестиращите поискаха оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, на заместника й Филип Гунев и на директора на пожарната Николай Николов.

След това демонстрантите преминаха в шествие до сградата на парламента. Те носят трибагреници и знаме с надпис „Свобода или смърт”.

Синдикатите обявиха, че на заседания на Министерския съвет 4,1 млн. лв. са отделени за сектор „Сигурност”, а за частна трибуна на футболен отбор са отпуснати 5 млн. лв. По този повод протестиращите попитаха: "Толкова ли струва българският полицай?".

Протестиращите са срещу готвената пенсионна реформа, като настояват за 3-годишен гратисен период за отпадането на ранното пенсиониране. Те негодуват и срещу условията на работа и липсата на социален диалог с ръководството на МВР.

В опит за туширане на напрежението вчера Бъчварова заедно със социалния министър Ивайло Калфин се срещнаха със синдикатите. Срещата обаче не постигна този ефект, особено след като вътрешният министър изрази съмнение, че зад протестите се крият различни мотиви от посочените и че се опитват да я плашат с мускули.

Протестът ще продължи и утре с палатков лагер пред сградата на Народното събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!