Български правителствени служители със забрана да пътуват в САЩ

OFFNews 21 май 2015 в 13:26 11721 45

Бивши и настоящи правителствени служители от България и Румъния са получили забрана да пътуват в САЩ заради корупция.

Това съобщи американският зам.-помощник държавен секретар за Европа и Евразия Хойт Ий пред Конгреса на САЩ, цитиран от румънски медии.

По време на изслушването Ий бил запитан дали не се прилага различен стандарт към Унгария в сравнение с България и Румъния. На този въпрос той отговорил, че не може да се говори за различни стандарти, тъй като има „бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана да пътуват в САЩ заради корупция“.

Хойт Ий посочил, че не може да назове имената на тези служители.

Изслушването на Ий станало в контекста на това, че Държавният департамент забрани достъп до САЩ на шестима официални представители на Унгария, сред които на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида.

От Министерството на външните работи обявяват, че нямат информация за забрана на български правителствени служители да пътуват в САЩ, но ще се запознаят подробно с изказването на Хойт Ий пред Конгреса.

В отговор на въпрос на български граждани от Посолството на САЩ в България обясниха, че "визовите данни са поверителни според законите на САЩ. Посолството не обсъжда подробности по индивидуални визови въпроси. Държавният департамент е установил, че някои български и румънски граждани не отговарят на изискванията за издаване на виза възоснова на осъдителни присъди за престъпна дейности, включително участие и получаване на облаги от корупционни схеми".

Румънските медии цитират Министерството на външните работи на Румъния, откъдето също обявяват, че не са били информирани за подобни забрани.

Единственият познат такъв случай е с бившия премиер Адриан Нъстасе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!