Ново предложение: Всички вноски за пенсия на младите - само в частен фонд

OFFNews 06 януари 2015 в 15:57 6528 6

Пенсионер

Снимка Ned Horton/sxc.hu

Предложения за радикални промени в пенсионно-осигурителния модел на България направи партия ДЕОС

Радикална промяна на пенсионно-осигурителния модел предложи политическа партия "Движение за европейско обединение и солидарност" (ДЕОС) - всички вноски на младите хора, които започват работа след 31 декември 2014 г., да постъпват само в частни фондове.

Сега 5% от вноската на родените след 31.12.1959 г. отива в частен фонд, където парите се трупат в лични партиди на осигурените, а останалата част от вноската постъпва в НОИ, откъдето парите се разпределят за плащане на пенсиите на сегашните пенсионери. До 31 декември 2014 г. отделянето на 5% в частен фонд беше задължително за родените след 31.12.1959 г. Със законови промени, договорени в неделен ден между Бойко Борисов, Пламен Димитров (КНСБ) и Константин Тренчев ("Подкрепа"), се въведе спорно право на избор между НОИ и частните фондове. Така хората, които изберат да прехвърлят партидите си в частен фонд, ще загубят личните си партиди.

За хората, които започват първата си работа след 31 декември 2014 г. пък е дадено право само в рамките на 1 г. от започване на първата си работа да изберат частен фонд, където да се отделят 5% от парите им. Ако не го направят, губят възможността доживот.

Приетите набързо и без реални мотиви промени предизвикаха остър дебат.

В него, с 9 предложения за промени в пенсионно-осигурителния модел, се включиха и от ДЕОС.

Ето предложенията им:

1. Всички новопостъпили на пазара на труда се осигуряват само в частен пенсионен фонд. Цялата им вноска отива там и те имат право да изберат фонда си. Правилата за прехвърляне на партиди между фондовете се запазват.

2. Предвид увеличения ресурс на пенсинонните фондове са нужни гаранции за доброто прилагане на правилата от страна на регулатора. Засега КФН не се представя добре и демонстрира сериозна нужда от подобрение на дейността си. Правилата за инвестиции могат да съдържат възможности за търсене на по-висока доходност при спазване на по-широк диапазон на стабилност. Фондовете се задължават към повече прозрачност чрез по-лесно и удобно предоставяне на информация на своите вложители.

3. Въвежда се постоянно правило за увеличаване на пенсионната възраст и стаж, което да отчита повишената продължителност на живот.

4. Преразглеждат се всички критерии за категорийни работници, като се намира справедлив начин за намаляване на професиите, които подлежат на ранно пенсиониране. Преференциите за служителите от сектор „Сигурност и отбрана“ се намаляват или премахват напълно, като на служителите се предоставят други, зависещи от ефективността на работата им, стимули.

5. Партидите на родените след 1959-та година в НОИ се индивидуализират. Това създава предпоставки за конкуренция между НОИ и частните фондове. Защото истински избор има само там, където има конкуренция.

6. Всяка година 50% от бюджетния излишък се превеждат в НОИ, чието ръководство разиграва томбола с индивидуалните партиди и печелившите ЕГН-та прехвърлят индивидуалните си партиди в избрания вече частен пенсионен фонд.

7. Приватизацията се ускорява отново и приходите от нея отиват директно в Сребърния фонд. Държавата продължава да е голям собственик на активи (особено в енергетиката) и има възможности да генерира приходи от там.

8. НОИ изплаща и индексира редовно (по предварително известно правило) пенсиите на сегашните пенсионери до отпадането на всички от солидарния пенсионен модел (и последващо закриване на НОИ в сегашния му вид).

9. Частните пенсионни фондове създават солидарен фонд, който поема изплащането на инвалидни и социални пенсии, като контролира по зададени правила критериите за получаването им, както и осъществява превенция срещу измамите с тях. Например – неправомерно отпуснати инвалидни пенсии да подлежат на съдебен контрол и връщане при открити нередности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!