Жители на Пазарджик: Ние нито сме сектанти, нито сме групировка

OFFNews 26 ноември 2014 в 08:46 11642 13

Жители на Пазадржик: Ние нито сме сектанти, нито сме групировка

Снимка bTV

Ние нито сме сектанти, нито сме групировка. Това каза пред bTV един от жителите на пазарджишкия квартал, в който вчера беше проведена акция на ДАНС.

Според хората от квартала, приобщените към исляма са подлагани на постоянен тормоз като ги посочват за терористи. „Жена ми като носи бурката, дали сме терористи или сектанти? Нека се отнасят към нас по-толерантно, кой сме колили?“, попита мъжът и обясни, че никой от проповядващите в джамията в Пазарджик не насажда омраза към останалите религии.

Пред bTV бившият районен мюфтия на София Али Хайредин коментира, че акцията е поредната за последните няколко години, в които подходът е един – демонстрация на сила и създаване на определени настроения. Той смята, че няма как случващото се в световен мащаб да подмине и България, но в случая с Пазарджик едва ли става въпрос за радикализирани вярващи. „Говори се за радикален ислям, което е петно върху религията. Радикално настроени хора има, но не и радикален ислям“, обясни Хайредин.

Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов с изводите за акцията не трябва да се прекалява, „за да не се получи като болния от ебола, който се оказа, че боледува от нещо друго“. Той обясни, че докато е бил вътрешен министър е имало отделни изолирани сигнали и екстрадирани чужденци заради насаждане на радикални настроения.

„Ако акцията е превенция, тя би трябвало да има своите основания“, коментира журналистът Иво Инджев. Според него „Ислямска държава“ е изненадала Запада „както на времето болшевиките ги изненадаха“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!