Кунева: Промените за "Южен поток" поставят България в изолация

Юлиан Христов 08 април 2014 в 07:07 5926 13

Меглена Кунева

Снимка РБ

Г-жо Кунева, преди дни Европейският парламент възложи на Европейската комисия да провери дали България е в състояние изобщо да усвоява ефективно и законосъобразно еврофондове. Каква е Вашата позиция по въпроса?

Тежко нарушаване на репутацията на страната. Опитвам се да бъда дистанцирана, но, честно казано, не мога, защото това е много болезнено. Болезнено е за всеки, който чете за страната си такова нещо. Има една незаслуженост, която веднага се усеща, защото българският народ не е корумпиран.

Аз много често съм разказвала, като водих преговорите, за едно село в Родопите, където е изгорял тефтерът с вересиите и всички от селото, помнейки какво дължат, събират левче по левче дълговете си и накрая даже се оказало, че има с един-два лева повече от това, което са дължали на магазинера. Ето това е България. Представям си тези хора как гледат на това, което не просто се пиша, а и се гласува за България.

Да, ЕС няма друг начин, освен да заплаши със спиране на пари. В момента тече едно много нездраво състезание между предишни и сегашни управляващи - да кажат кой е по-виновен - дали онези, които са били в онзи период управляващи, или тези, които управляват сега, не са успели да вземат достатъчно мерки, за да направят разлика.

Дали ЕП няма или има правото да направи такова нещо, каква е чисто бюрократичната тежест на тези изводи - аз искам да кажа само едно: Това го четат всички. Това означава, че в следващите години, колкото трябва да се проверяват сметките на България, те ще се проверяват десет пъти по-внимателно и това не е добър комплимент. Това е лош сигнал към инвеститорите, към хората, които си правят сметката за нас, българите - дали да останем в страната им или не.

Това правено ли е за други страни преди?

Случва се да се правят остри препоръки за бюджетна дисциплина, има такава препоръка и към Румъния. Въпросът е с кого се сравняваш. Ако искаш да се сравняваш с някого, който е бил критикуван преди теб или заедно с теб, това не е много висока цел. И не е цел, която българите заслужаваме.

Управляващите неведнъж посочиха, че този текст няма да донесе правни последици за страната, както и че това е час от предизборната кампания на ЕНП, респективно - на ГЕРБ.

Аз виждам, че политическите партии в България крайно некрасиво успяват да кажат: Когато нашите хора дойдат, ще видите.

Например - че България ще влезе в Шенген, когато президент на ЕП стане Мартин Шулц. Поставят го в крайно неудобно положение. Или обратният случай, който говорите - ще кажем да санкционират българското правителство през гласа на депутатите от ЕНП.

Всъщност, ясно е, че това е оценка за 2012 г., така че аз не смятам, че за този смисъл е насочено в подкрепа на една политическа сила.

ЕП е представител на хората и иска да каже на българския народ: Разбираме ви и ако няма политици, които да са с вас в България, ние ще бъдем с вас, защото знаем, че вие не заслужавате това.

Какви са стъпките пред страната ни след решението на ЕП?

В Реформаторския блок ние вече започнахме темата за справедливостта, а тя е точно обратното на корупцията. Тук трябва гражданско съгласие.

Предложихме, примерно, фигурата на защитения свидетел, който е такъв по сигнали за корупция - от администрация до съдебна система. Има техники, с които може да се преодолее корупцията. Едно от нещата, които аз съм смятала, че е зловредно - да препятстваме свързването на всякакви технологични системи да си говорят една с друга. Както се казва, когато левият коридор на министерството не си говори с десния, най-лесно е да се лови риба в мътна вода.

Всякакви регистри, всякакви системи, чрез които прокуратурата, МВР, митниците си общуват и засичат данни, води до намаляване на корупцията.

За какво ни е влизане в Шенген, ако не можем да прави това? Искаме да се свържем със системите на цяла Европа, а не сме свързали системите си вътре в България.

Преди повече от седмица еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер изпрати питане до страната ни заради промените в Закона за енергетиката, които според ЕС обслужват руските интереси в "Южен поток". Според управляващите обаче въпросните текстове се правят, за да синхронизират българското законодателство с европейското. Какво е Вашето мнение по въпроса?

На повърхността излезе само едно нещо и това бе екстериториалността на "Южен поток". "Южен поток" не е на територията на страната и не е на територията на Европа - това е сигналът.

Вместо да черпим плюс от това, че имаме уеднаквено законодателство с всички държави и това да е сигнал, че всеки може да дойде и да прави бизнес тук, защото знае какво е законодателството, ние късаме тази връзка. Това е, всъщност, е изолацията.

Какви биха могли да са последиците за България?

Очаквам най-напред разговори и вразумяване. След това, ако това не се случи, просто ще се приложи законът. Той ще доведе до санкции, ако се окаже, че България е нарушила европейското законодателство.

Аз искам малко да обясня този Трети енергиен пакет, на който всички се позоваваме. Той е нещо много просто. Служи на потребителите и на всеки, който иска за производствени цели да купува газ. Какво означава това? Да нямаш само един доставчик, а много, които да се конкурират и ти да можеш да купуваш по-евтино газ.

На прескофенреция РБ  обяви, че планира консултации с основните политически сили. Какви въпроси ще поставите на масата и какви резултати очаквате да постигнете?

Смятам, че политиците трябва да си говорят по предварително обявени теми и при предварително заявен резултат, за да могат хората да сравнят кой какво е искал в началото, какъв път е извървял и какъв е резултатът. Това, което искаме, е да освободим изборите от типично националното вътрешнополитическо напрежение. Да се спре с начина, по който започна да се води кампанията за европейски избори. Лично аз разчитам на повече приток на смисъл.

Има опасност политиците да станат без значение за хората, защото си говорят помежду си, а не говорим за това, което е проблемът и защо е възникнал. Вместо това, непрекъснато разговорът се принизява до отношение между политици, но това не е важно, това не е приоритетът. Приоритетът е да се решават реални проблеми.

Споменахте инициативата на полския премиер Доналд Туск за създаване на нов енергиен съюз, кажете нещо повече за това.

Аз написах писмо до Туск, за да заявим Реформаторският блок категорична позиция и че искаме да бъдем едни от основателите на европейския енергиен съюз. Ще снижи цената и ще направи доставката сигурна. По-добро от това - не мога да си представя. На базата на това, че ще преговаряме общо за цената. България може да бъде притисната по един или друг начин, зависейки 100% от доставките от "Газпром", но целият ЕС - едва ли. Ако ЕС договори цена на едро и като колективен купувач определено количество газ, ще получи по-добра цена, отколкото България сама.

Надява се да не става въпрос само за "Газпром", а да има разширен списък с доставчици, но засега на нас ни трябва силна единна позиция в преговорите с Русия.

Досега кои държави са изразили склонност да се включат в подобна инициатива?

Балтийските страни и Полша. Това са държави, които са засегнати. Естонският премиер каза, че това ще бъде централна тема на кампанията за евроизборите, защото, цитирам дословно, те се чувстват заплашени от Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!