Из делниците на един луд (7-11 януари)

Тони Филипов, д-р 13 януари 2013 в 21:44 27809 24

Понеделник, 7 януари

В неделя се навършиха 165 години от рождението на Христо Ботев. Когато се навършиха 155 години, цитирахме неговата „Борба”.

Свещена глупост! Векове цели

Разум и совест се с нея борат.

Не виждаме причина днес да цитираме друго. Нито пък да направим различен извод – битката и днес изглежда загубена. Даже днес още повече…

„Имаме двойно по-малък дефицит - значи можем да повишим доходите”, хвали се Дянков. Ама се хвали, та чак с жълто на гащите… „Окончателните разчети сочат, че дефицитът на България е 370 млн. лв., което ни нарежа на 3-то място в ЕС. Така по икономически показатели България се изравнява с Германия.”

Да повторя ли? Щото лично ние го прочетохме веднъж на ум и два пъти на глас и чак тогава вдянахме… По-нататък става ясно, че може дори да не сме трети, а направо втори: „Ще сме или втори, или трети в Европа с най-малък дефицит. Швеция е преди нас и с Германия изглежда се съревноваваме за второ-трето място…”

Дянков, айде стига, цункай Джиджи и си лягай…

„МВФ подвел с прогнозата си за ефекта от бюджетните икономии”, съобщава „Сега”. Двама водещи икономисти на МВФ - Оливие Бланшар и Даниел Лей – рекли, че вредният ефект от бюджетните съкращения върху европейските икономики бил недооценен. "Прогнозите значително са подценили увеличението на безработицата и спада във вътрешното търсене, свързани с фискалната консолидация", казват двамата икономисти.

Патрашковата „Галерия” писа, че Дянков и Борисов били баджанаци. В смисъл, че неговата Ирина по малко и с премиера… Ако е верно, Мони не само Джиджи целува…

 

А нашият се е хванал за дефицита като пиян за улична лампа…

И хич не му иде на акъла да сметне колко е загубила хазната от свитото потребление, от убития бизнес…

Повече от 1400 малки и средни фирми са прекратили съществуването си от началото на 2012 г. и са изхвърлили на улицата над 97 хиляди души, съобщи оня ден bTV. Оборотите на бизнеса са се сринали с 50% за годината при нарастващи разходи за енергия и горива…

Лятоска Иглика Трифонова писа как в академичното си слово по повод удостояването му с почетната титла DHC на НАТФИЗ Ищван Сабо казал: „По време на Втората световна война английският министър на отбраната се обърнал към Чърчил с молба да бъде увеличен военният бюджет с цел повишаване на защитата. „Откъде да взема парите?” – попитал Чърчил. „От културата и от социалните разходи” – предложил министърът на отбраната. „Ами тогава вие какво искате да защитавате?!” – попитал Чърчил.”

Само че въпросът за чий ни е нулев дефицит, ако занулим и населението, не би могъл да се роди в глава, социализирала се в Банкя и Магнаурската школа. Както правилно каза г-н Краев във ФБ, мечтата на всяко българско правителство е в едно прекрасно утро да изчезне народът, а да остане само бюджетът.

Еле па на това…

Вторник, 8 януари

„Пернишка формула побърка Фейсбук. Проф. Божидар Попов иска 60 млрд. евро за ноу-хау”, съобщава кореспондентката на „Стандарт” от университетския град. Новината е поместена и в агенция Блиц - “Икономист ни спасява от кризата, обещава $73 млрд.” Първоизточник обаче е пернишкия „Градски вестник”, който на 4 януари публикува обстойно интервю с този корифей.

Според колегите, проф. Божидар Попов изобретил революционна програма - "Новаторство в областта на организацията на труда и управлението на националното стопанство" (НООТУНС). От прилагането й щял да се получи икономически ефект от над $73 млрд. и рязко да се намали увреждането на природата. „В случая, пишат колегите от сайта ZaPernik.com, не става въпрос за ентусиазиран любител, а за професор икономист.”

Не, в никакъв случай не става дума за ентусиазиран любител. Става дума за професионалист, макар и в други дисциплини...

Става дума за пациент на „Четвърти километър”. Също така става дума за икономист, който е измислил програмата си по време на един от няколкото си престоя в затвора. И последно, много е важно да отбележим, че по собственото му признание, той бил произведен професор от Политбюро на БКП на Владимир Спасов. Д-р Филипов разполага с клетвените показания на Людмил Цанев, бивш зам.-директор по стопанската част на Софийския затвор, пред когото „професорът” е направил горното признание.

Писмено предложение на „професора” до Людмил Цанев, заместник шеф на Софийския по стопанската част от 25 септември 2007 г.

 

 

 

Разполагаме и с писмо на „професора” до г-н Цанев, в което се предлага сътрудничество на затворите и на Министерството на правосъдието, ефектът от което ще бъде над 500 млн. долара. Изобщо „професорът” милионите и милиардите ги нема за нищо. В писмото, писано от Софийски централен, той оценява ефекта от програмата си на 9000 милиарда долара, каквото и да значи това…

Същият тоя „професор” беше гост на Бареков преди време. Говори за глобалното затопляне. Как ледените шапки ще се разтопят, а ниските земи ще се наводнят… И като каза, че в Софийското поле ще се заселят 50-70 млн. холандци и белгийци, даже Бареков, който не е дип от най-схватливите, разбра, че с този събеседник е набарал фазата…

Ама големи сме късметлии, да знаете! Представяте ли си да го беше срещнал Бойко Борисов на някое кръстовище?! Като нищо щеше да го вземе за министър…

Този „професор” без преувеличение е нещо като героя от „Опасен чар”. На 22 юни 2011 г. е дал интервю във „Фокус”. Ето как са го представили колегите: „Агенция “Фокус” припомня (!!!): Проф. Божидар Попов е роден на 7.02.1945 г. в Силистра. По майчина линия произхожда от рода на Иларион Макариополски и Стоян Михайловски, а по бащина е трето поколение юрист… Защитил е дисертация в АН на Украйна и във Всесъюзната академия по външна търговия в Москва на тема: „Усъвършенстване управлението на националното стопанство”. През 2008 г. издава 4 книги под общото заглавие „Програма НООТУНС – оцеляване и просперитет”, за които специалистите са дали добри оценки.”

Дали са, дали… Дали?

И на един журналист не му хрумна да провери как така откриваме този гений пет минути преди да се пенсионира! Ама какво да се чудим, когато премиерът ни вече 10 г. се подвизава из медиите с лично съчинената си автобиография, от която един факт не беше проверен…

„Професорът” участва също в дискусии в предаването на Стефан Солаков по СКАТ. Странно, че и дърто ченге като Солаков му се върза… Дава пресконференции в БТА, шества из пресата…

Има страница във ФБ, където и Вежди Рашидов му е приятел…

И още нещо. Мислех да го премълча, но защо пък… Професорът е лежал в затвора за педофилия. А фактът, че е лежал в Софийския, показва, че е рецидивист.

Какво да мислим за такава журналистика? Всичко, което й се случва е закономерно и заслужено. Не ли?

Сряда, 9 януари

„Първолак обра учителка”, съобщава „Стандарт” случка от разградското село Желязковец. Младежът бягал от час и докато учителите преподавали в класните стаи, той влизал в учителската канцелария и инвентаризирал джобове и чанти. В сетрето на една госпожа намерил 130 лв. „В този ден, пише „Стандарт”, жената смятала да плаща сметки след работа и затова носела голяма сума пари в себе си….”

Голяма сума пари?! Три брутни заплати, както се шегуват в „Стандарт”!

Това на вниманието на оня юнак, дето през ден проверява спестяванията на населението в банките. Нека знае, че има хора, немалко хора, работещи хора, за които 130 лева са „голяма сума”. Като тъй и тъй сме апелирали за високото му внимание, още нещо полезно да съобщим: Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун обеща по повод рождения си ден да раздаде по 1 кг. бонбони на всяко корейче. Разбира се 13 юни е още далече, но и подготовката на толкова бонбони иска време…

Но да се върнем на госпожата. Като видяла, че й липсва „голяма сума пари”, вдигнала кръвното, та едва я предпазили от… още по-големи разходи. За семейството й, де…

Между другото, оня ден пресата писа, че учени от UCLA открили пряка корелация между заплатата и високото кръвно. Най-силно тя се изразявала при жените и при мъже от 25 до 44 г. Учените изследвали 5651 души и доказали, че удвояването на заплатите на тези групи можело да намали риска от хипертония с 35% при жените и с 30% при мъжете. Специално за г-н Дянков, който покрай забраната на тютюнопушенето показа невероятна грижа за нашето здраве, ще цитираме ръководителя на изследването проф. Джей Пол Лей: "Заплатите са част от работната среда, която лесно може да се промени. Политиците могат да увеличат минималната заплата, което да доведе до увеличение на заплатите като цяло и може да има значителен положителен ефект за общественото здраве".

Може, ама не може…

„Дядо Николай влезе с радост в затвора”, съобщава „Труд”. Не е оня дядо Николай, не се възбуждайте. Един 67-годишен Николай Миладинов от русенското село Божичин посрещнал с аплаузи присъдата – 2 г. и 8 месеца затвор. "Доволен съм, рекъл, няма да обжалвам." Радостта си обяснил с това, че близо три години ще има осигурена храна три пъти дневно, покрив над главата и медицинско обслужване. Бай Миладинов пасъл кози, но чорбаджиите го завлекли с парите. И той им палнал плевнята. Сега бай Миладинов има само едно притеснение. Ще лежи в Ловешкия затвор и може да му дадат работа. Не, че го мързи да работи, но може да го пуснат по-рано, защото два работни дни се броят за три лежани.

Имаше по-лани подобен случай. Стоян Маринов от Преслав го осъдиха на три месеца, но той обжалва, щото не му покриваха есенно-зимния сезон. А когато преди няколко години се заговори за модерни частни затвори с дрехи без райета, с прилична разкладка и оптимална жилищна площ, една пенсия предупреди за огромния риск наборчетата да станат криминали, та да си уредят спокойни старини – без сметки за ток и парно. Защото, както сме казвали и друг път, в затвора ти отпадат всичките грижи.

Плевнелиев поздрави проф. Христо Пимпирев като „първия българин, стъпил на Южния полюс“. На сайта на президентството е качена дописка, в която четем: «...Президентът приветства амбициозната задача на проф. Пимпирев да стане първия българин, стъпил на Южния полюс.”

Според нас тука, както и в случай със Скалистите планини, става дума за обикновено невежество, а не за лобистка постъпка. Длъжни сме да го споменем, защото... Сещате се защо... Та специално за пресслужбата на президента, ще повторим – Google is your friend! Няма нищо срамно. Никой не може да знае всичко, а и не трябва. Във века на информацията хората биват два вида: търсещ невежа и самодоволен невежа. Все пак едно смекчаващо вината обстоятелство е, че и в СУ, където Пимпирев е на ведомост, са го обявили за „първият българин, стъпил на Южния полюс“.

„И Калиник носи Прада” пише „Стандарт”. „Врачанският владика има мания по обувки подобно на Милото от телевизионния сериал "7 часа разлика…"

Дяволът носи „Прада”…

 

Не като дяволът, който носи „Прада”! Не и като папата, който също носи „Прада”! А като Милото…

Както и да е. Дописката е повод да се изтъкне, че дедо Калиник има единствено тази слабост, никоя друга. Но и тя не била чак мания. Обувал новите обувки 2-3 пъти и после ги подарявал. „Във всичко останало обаче владиката е пример за монашеско въздържание и не пристъпва канона, кълнат се от обкръжението му. - Нито е чревоугодник, нито пък залита към разкоша. Толкова е консервативен, че си няма дори мобилен телефон… Дядото няма никаква представа за цените и стойността на парите, открехват още запознати с делата на митрополита. Тъкмо с това те си обясняват сделките му с църковни имоти, с които се прочу като брокер, който дава кон за кокошка.”

Стига, бе! Верно такъв невежа с парите?! Владика безсребърник?

Ако тази дописка не беше подписана „Екип „Стандарт”, нямаше да се побоя да ви кажа кой журналист е намазал. Щото не е такъв дедо поп, Господ здраве да му дава… Помним как през 2007 г., беше дошъл Вселенският патриарх. И по време на словото му звънна едно джесеме. Интересното е, че апаратът звънеше със саундтрака на „Кръстникът”. А най-интересното е, че беше на дедо Калиник…

Какво съвпадение! Тъкмо пишехме за дявола, дето не носи „Прада”, и по телевизора съобщиха, че у нас на глава от населението се падала по една нова обувка годишно… Но това, както и да го гледаме, няма нищо общо с дедо поп…

Четвъртък, 10 януари

От Сметната палата съобщават, че данни от одит под заглавие "Адаптация към климатичните промени - готови ли са правителствата?", проведен в 8 европейски държави, показвали, че у нас властта не прави достатъчно за подготвянето на страната за последствията от климатичните промени. Въпреки, че се намираме в рисков район. По прогнозите на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) това столетие температурата щяла да се повиши с 1.8 до 4 градуса, което щяло да доведе до намаляване на снежната покривка, недостиг на вода в почвата, загуба на биоразнообразие...

В пълен разрез с тревогите на ЕАОС „Новинар” публикува анализ: „Да произвеждаме повече тор, за да докараме тропиците у нас”. Всъщност, да не ви сугестирам, може и да не е точно анализ.

„През 2006 г., пише „Новинар”, ООН публикува доклад, в който се твърди, че главните причинители на парникови газове са кравите. Пърдейки, те изпускат толкова метан, колкото не могат да произведат всички коли, самолети и кораби, взети заедно. Какво се оказва – за да стане по-мека зимата у нас и сметките за парно да намалеят наполовина, всеки трябва да си купи една крава. Тогава – хем мляко, хем масло, хем сирене, хем – по 6 милиона „пръдни” дневно. А знаете – всяко кравешко изпускане ще е гвоздей в ковчега на „Топлофикация”. И тогава на летището смело можем да сложим надпис: "Добре дошли в България, страната на тропическия рай!"

По принцип са прави. Дето каза колегата Васко Сотиров, ние сме бедна държава, за която е непосилен лукс да има четири годишни времена! Проблемът обаче е много по-сериозен , но те не са имали куража да го разгледат в цялата му широта. Наистина, от ООН обвиниха кравите. Даже в Нова Зеландия въведоха данък “пръдня” (извинете), защото метанът от говедата съсипвал озоновия слой. А в Австралия започнаха да им дават по малко месо от кенгуру. В него имало някакъв микроб, който намалявал наполовина вредните емисии. Но както сме писали, въпросът не е в кравите, а в тревопасните изобщо. Защото съставът при почти всички организми, които се хранят с треви и шума, е почти идентичен. Пенсиите, не се оглеждайте, за вас намеквам... Да, за вас и за Иван Костов. Което ме подсеща, че днес е 10 януари. Нищо, просто се сетих… Опичайте си акъла, ей! Според нас динозаврите точно така са изчезнали. Представяте ли си един 30-тонен тревопасен дзвер колко метан отделя?! Предизвикали са глобално затопляне и това ги е довършило. С една дума са си изпърдели бъдещето, с извинение…

„Костов се размина с боя в Козлодуй. За малко.”, пише „Труд” сякаш с известно съжаление. Отишъл Иван да агитира срещу „Белене”. Местните го посрещнали не топло, ами направо горещо.

Залата: "Заминавай си оттук! Ти окраде България! Вън! Лъжец! Крадец!"

Костов: "Не съм затворил аз блоковете!"

Залата: "Вие сте против атомната енергетика! Вие съсипахте България! Върнете каквото откраднахте!"

Костов: "Не приемам да ми бъде затваряна устата! Това е фашизоидно! Няма място за две централи с по 2000 мегавата в България… Къде е това потребление…? Няма пазар!"

Залата: "Няма, защото ти срина българската икономика! Трябва да си в затвора, а не тук!"

Костов: "А защо не съм в затвора?"

Залата: "Защото и другите са като тебе!"

Човек трябва да е малко дебилен, за да е политик. Не си представяме как аудиторията ще ни обижда по всички възможни начини и ние ще седим да ги убеждаваме… Как па не!

 

"Срещата беше успешна...”, заяви на излизане Иван Костов.

Много интересно, но Корнелия Нинова индиректно подкрепи Костов. В НС Цветанов каза, че червените са корумпирани и за разлика от тях, те имали политическа воля да се борят с корупцията. Пък Нинова му рече: „Като всички сме корумпирани, защо не сме в затвора?"

На което Цветанов отговорил: Защото ако вие сте в затвора, после и ние ще трябва да влезем…

Шегувам се. В цялата ни история от 1879 г. до днес от 1562 министри са съдени 54. Малко над 3%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки