Из делниците на един луд (26-30 януари )

Тони Филипов, д-р 02 февруари 2015 в 13:34 19036 12

Понеделник, 26 януари

Правителството се ползва с доверието на едва 28% от българите, докато 56% се отнасят с недоверие към него, сочи проучване на "Галъп". Причината от една страна е, че половината министри били неразпознаваеми. Но пък от друга страна и при добре познатите, като Вежди, Лилето, Томислав негативните оценки доминират. Също и при премиера. Одобрението за него е 33% срещу 54% неодобрение. Като гледам дереджето на другите лидери и партии, мисля, че и с 3% доверие може да управлява. Все е имало немане, ама такова немане, не е имало.

Между другото, Стоянка Мутафова вика: „Някои обичат да се гаврят с Бойко Борисов, но на мен той ми е симпатичен, защото е естествен. Той ми направи много голяма услуга. Когато почина Калоянчев, аз бях във Варна и имаше много сняг. Тогава Борисов изпрати един голям джип да ме заведе на погребението. Жестът бе голям. Как ще го забравя!?”

Дано да е пратил личен джип. Щото него много го бива да прави помен с държавна пита. Ама за друго е думата. Сещам се, че и бай Петко Бочаров много харесва Борисов и го защитава във всеки свой текст. Не знам на него Борисов каква услуга му е направил. Бай Петко е на 96 г., а кака Стоянка на 93. Та си мисля, дали има някаква такава зависимост, че хората, като навършат 90 г., започват да харесват Борисов. Жалко само, че рядко някой доживява до 90…

Когато се чу, че Джим Кери ще идва, писахме, че вероятно ДКЕВР ще се откаже от мераците си да предоговаря изкупните цени на тока от американските централи. Не, че се хваля, просто констатирам. То нашето не са прогнози, ами чисто ясновидство. Министър Теменужка Петкова вика: „Големият проблем в преговорите с тецовете, който е поставен и от държавния секретар на САЩ Джон Кери, е дългът на държавната НЕК. Към момента НЕК дължи на двата теца общо 700 млн. лева, които не може да плати."

Та значи Кери в най-добрият случай е казал първо да си оправим дълговете, а за намаляване на цените ще мислим друг път.

40-годишната поетеса Албена Хинкова от Пловдив доказала девствеността си в съда. Преди време колегата ѝ по перо Николай Славов я обидил като се усъмнил в целостта на химена ѝ: „Ти за мен въобще не си мома…“ И тя се освидетелствала в съдебна медицина и завела дело за обида на стойност 3000 лв.

Тая драма се точи вече месеци. Но, както сте забелязали, д-р Филипов досега не я е коментирал, камо ли пък да се шегува с непорочността на госпожицата. Защото Господ има нещо предвид, за да я държи девствена на тия години. Знаете ли за св. Симеон Богоприимец? Когато св. Симеон превеждал Стария завет и стигнал до думите „девица ще зачене и ще роди син”, понечил да ги поправи, щото противоречат на живота. Но му се явил ангел и го спрял. Казал му, че писаното е точно и той няма да умре докато не види с очите си изпълнението на тези думи. И така и станало. Св. Симеон дочакал да види младенеца Исус. И тогава рекъл прословутото си „Ине отпущаеши раба твоего, Господи”. И умрял.

Трябва обаче да се разграничават религиозният термин „непорочност” и светският „девственост”. Една жена може да е девствена, без да е непорочна. По принцип говоря, не за госпожица поетесата. Господ така е създал жената, че има много начини тя да услужи пълноценно на мъж, без да остане следа. В Пазарджик в Механото имаше преди много-много години едно помакинче. Стана известно в града като Мона Лиже. Легендата и беше, че трябва да се ожени девствена, иначе бубайко ѝ щял да ѝ отреже главата. И верно се ожени девствена, но не и непорочна. Говореше се, че можела да направи оригами с уста. Но това беше отдавна, по време на изграждането на РСО. Сега, при съвременните постижения на хименопластиката, на една мома може да ѝ се е изтрие пъпчето от секс и пак да се ожени девствена.

Вторник, 27 януари

Министър Москов вика: Дълбоко не ме интересува нервната криза, в която е изпаднало ръководството на ДПС…. Г-н Местан въобще не го вълнуват реалните проблеми нито на българи, нито на цигани, нито на турци. Става дума за оцеляването на корпорацията ДПС… Гледам на тази корпорация като на тумор. Лекарят няма емоционално отношение към тумора. Стреми се да го изреже и изхвърли от организма."

Браво, Москов! Режи тумора и не забравяй да провериш за разсейки.

Корпорацията отговаря на удара. Местан използвал като повод Деня на Холокоста - 27 януари, за да осъди "антиромската истерия", разпалена от министъра. В специална позиция агата припомня, че трагедията на Освиенцим завършва преди 70 г., но омразата срещу различния продължава и днес под формата на ксенофобия и изблици на расизъм. И призова „да четем историята не само като минало, но и като реално време”.

Внимателен анализ на изказването води до извода, че възползвайки се от прекрасното владеене на българския език, агата не е казал нищо. Как се чете историята като реално време само той си знае. Но това е по-малката беля. По-голямата е, че зад това нищо е скрито огромно лицемерие. Тази година се навършват точно 100 г. от началото арменския геноцид, който някои историци наричат „Арменски холокост”. Повече от 1.5 млн. арменци са избити и прогонени. Над 20 държави, сред които Италия, Гърция, Белгия, Австралия, вече са признали тези кланета за геноцид. В Канада и Франция дори приеха закони, които криминализират отричането му. Но Турция отказва да го признае. И агите у нас, естествено, ритат яростно при всеки опит България да прочете правилно историята на това зверство.

Слушам какво се случва в Гърция и се питам дали не дължим едно извинение на българския избирател. Такъв-онакъв, но поне не допусна крайни елементи да вземат властта и да ни образуват национална катастрофа. Не, че видяхме някой келепир с умерените елементи, които избирахме, но представете си какво щеше да стане, ако бяхме докарали на власт Волен Сидеров, или Яне Янев, или бебеците!

Ако използвам един похват, който не съм измислил аз, но много успешно прилагам, Сириза претърпя победа. И сега пред нея има два пътя. Или да си изпълни обещанията и да загроби Гърция за десетилетия, или да не ги изпълни и да се самоубие.

Ясо паликаре! Може да ви се стори дребнаво, но не съм забравил как се гавреха: „Тихо, да не събудим българите…” Никога не трябва да забравяме, че на този ебан полуостров, всички си приличаме. И че, ако някой изпревари за малко другите, то е наистина само за малко.

За капак и Демис Русос починал. Бог да го прости! С него си отива и част от нашата младост. Една от последните…

Попал в газету, както би казал колегата Чехов … При това приживе попал, а не пост мортем, напил се примерно и го сгазил кон… Милчо Донгов, кмет на пазарджишкото село Ивайло което е имало щастието да стане родно на д-р Филипов, се появи в новините на агенция ПИК. Това, което е приковало вниманието на колегите, е съобщението на г-н кмета, че възнамерява да разшири две улици в селото. Явно колегите са били много на зор, щом са опрели до тая новина.

Браво Милчо, браво Донгов! Днес в цялата страна се строят улици, магистрали, пътища… Да се чудиш защо сме в такава безпътица…

Обаче да питам нещо г-н Донгов. Да не би едната улица да минава покрай дома ти?

Питам, щото и по-големи хора така постъпват. Например първата работа на служебният премиер Близнашки беше да асфалтира улицата пред родната къща на майка си в село Врачеш. Човещинка.

Интересни работи стават у наше село. Например построи се прекрасна канализация, тръбите широки, могат да поемат водите на три села поне. Започва в единия край на селото и свършва на другия. Какво става по-нататък с водите, никой не знае. И не се интересува. Водата винаги си намира път.

Сряда, 28 януари

Излезе докладът на ЕК за ненапредъка на България. Ако не знаех, че е невъзможно, щях да кажа, че изглежда като купен. На фона на всичко, което се случва и не се случва в Бегето, звучи като насърчение. „Като цяло напредъкът през изминалата година е бавен.” Което значи, че все пак има някакъв напредък, не е чист назадък. И веднага се посочват смекчаващи вината обстоятелства: „Фактът, че се изредиха три различни правителства, както и липсата на работещ парламент определено допринесоха за недостатъчната решимост за реформи… Сегашното правителство и НС предприеха важна стъпка с приемането на стратегия за съдебна реформа…”

Да живее СИРИЗА! Ясо паликаре! Такъв огън запалиха на главите на европейските лидери, че те любезно изместиха втренчения си поглед от България. Казвам, че едната възможна причина за този почти гальовен доклад е успехът на радикалната левица в Гърция. Те вече почнаха да си показват рогата, нямало да подкрепят нови санкции срещу Русия.

Другата възможна причина е, че в ЕК са се вързали на тарикатския ход на българските депутати с приетата в 12 без 5 стратегия. Което ще рече, че на лъжливото овчарче пак му мина номерът. Ако му се зачетат и предприсъединителните години, българското овчарче вече 10 г. хвърля прах в очите на европейските бюрократи. И те се правят, че вярват. Иначе трябва да признаят, че Механизмът за сътрудничество и проверка е тотален провал, че кучето си лае, керванът си не върви…

И след тоя доклад само гледайте как ще потръгне съдебната реформа. Като по мокро кадифе ще тръгне… Ще има политици и магистрати в затвора, ще има! Ама някой друг път…

Учени от Шотландия успяха да забавят скоростта на светлината, съобщи BBC. Насочили фотони през специална маска, която променяла формата им и те почнали да се движат по-бавно. Ето сега вече ще успеем да настигнем светлината. То за много работи е така. Например сега се сещам, че ако ние, румънците, па, ако е рекъл Господ, да приемат и сърбите, и успеем да забавим ЕС, шансовете ни да го настигнем ще се увеличат. Не ли?

Индексът на европейския здравен потребител за 2014 г. отново ни нарежда на дъното на ЕС. Ръководителят на изследването д-р Арне Бьорнберг вика: "Здравеопазването в България отразява общата мрачна всекидневна действителност в страната." И то си е така. Не може всичко да е в киреча, пък здравеопазването да не е. От 48 показатели, от които се синтезира индексът, ние сме покривали едва 8. По разходи за болнично лечение например оглавяваме класацията. Близо 60% от разходите у нас са за болнично лечение, което е много по-скъпо от извънболничното.

В тази връзка искам да обърна внимание на министър Москов и другите заинтересовани лица. Австралийски здравни експерти съвместно с учени от Университета в Нов Южен Уелс разработили тест CriSTAL, който предсказвал смъртта с точност до 30 дни. Като постъпи пациент в болницата, особено ако е в напреднала възраст, задължително се подлага на теста. И, ако не го издържи, го връщат вкъщи да си доживее на спокойствие сред близките си. Така се спестявали много средства от скъпи и безплодни медицински процедури. Според учените методът бил „отправна точка” за една „честна комуникация с пациенти и семействата им за осъзнаването на смъртта като част от жизнения цикъл”.

Ето това най-много липсва у нас – честна комуникация. Наскоро някакъв доктор беше казал на близките на един пациент, че човекът е пътник и няма смисъл да му се прави каквото и да. Направиха го на бъзе и коприва. А той, оказва се, се е държал напълно модерно.


Всяка истина се ражда на базата на сравнението…

След като експроприираха изборната победа на Бареков, Дилов, Росен Петров и другите от БДЦ сега се заканват и да го съдят. Обидил ги. Вероятно дето каза, че Ковачки си бършел задника с „Гергьовден”. "Огорчени сме, пишат от БДЦ, че Николай се опитва да прехвърли проблемите в партията си от болната на здравата глава, обвинявайки нас за собствените си грешки. Очевидно е, че Николай има партийни и финансови проблеми, и че хората, които напада, не са готови да платят сметката вместо него.”

Не, тези хора не обичат да плащат сметки. И Бареков, ако беше толкова умен, колкото висок, щеше да го знае и нямаше сега да реве като шотландско пони. Хората са казали: Тарикат мъж не писка. Вади си поуките и чака. Дилов обича да разказва за един шоп, който се връщал от панаир в Елин Пелин, където го набили, изнасилили и ограбили. Вървял си и си мислел: „От друга страна, човек се учи.” Та Бареков да пише опита с ББЦ образователен и да кара нататък.

Пилешкото месо било с 50% вода. Проверка на БНТ показала, че всички производители оводняват на поразия. Щото, нали, от кило пиле стават две кила пиле. Това и Христос не го е можел… Пламен Моллов, шеф на Агенцията по безопасност на храните, вика, че в българските пилета няма случаи на установени антибиотици, които да застрашават здравето на българите. Колкото до водата, тя не била опасна за здравето, даже напротив, затова лабораториите не се занимавали с нея. С една дума г-н Моллов ни успокоява, че ограбването не е вредно за нашето здраве.

Четвъртък, 29 януари

Още не е изсъхнало мастилото на Стратегията за реформа в съдебната система и тя почна да дава плодове. СГС оправда бившия вътрешен министър Цветанов по делото за подслушване. Няколко часа по-рано прокуратурата заяви, че вече не поддържа обвинението срещу него. Ще има политици в затвора, нали ви казах? Ще има, но друг път. Не сега.

Шефката на ДКЕВР Светла Тодорова вика, че токът щял да поскъпне от юли тази година. Пак да поскъпне. Накъде повече, бе?! Той вече е на такива цени, че и да има човек суицидни намерения, да му е жал да бръкне в контакта…

"Увеличението на цената е неизбежно, но няма да се случи от април, тъй като няма как да е добре аргументирано." Обаче до юли ще успеят така добре да го аргументират, че ние няма да можем да им кажем копче. Госпожата запази в тайна размера на увеличението, защото юли е далече, „да не стресираме потребителите“. Всички дружества в сектора на енергетиката, вика, работят на загуба: „Не само НЕК, никой не е в добро състояние, включително контрагентите на енергийните дружества…”

Да, бе, всички са на загуба! С изключение на шепа хора, които… не са на загуба. Енергийната коска на политическата мафия. Цялата система е така ориентирана, че те да печелят, пък нас вълци ни яли… Поне вълци има. Първи сме били по вълци в Европа. Над 1000 вълка скитали из горите ни.

„Новинар” съобщава, че учени от Калифорнийския университет върнали сварено яйце в сурово състояние. Залели го с урея, съединение, което се съдържа в урината, и го пуснали в центрофуга. Уреята разтворила протеините, а налягането на центрофугата ги върнало към първоначалната им форма. „Не става ясно, пише „Новинар”, дали яйцето може да се консумира след „десваряването“ му.” Как ще се консумира, бе, нали са пикали отгоре му?! Ама че сте и вие!

Проф. Грегъри Уайс потвърждава: “Да, изобретихме начин да направим сварено кокоше яйце отново сурово.”
Браво! А сега намерете начин да го въврете обратно в задника на кокошката и ще ви призная за гении.

Петък, 30 януари

Пише ни една пенсия: „Докторе, няма ли да престанеш да се бъзикаш с нас, бедните пенсионери?!”
Кога съм ви бъзикал?! С толкова обич и с толкова болка пиша за вас, че тия думи ми се струват черна неблагодарност. Ей, кой друг се грижи за интересите ви?! Кой друг ви съветва къде и как да вложите парите си, в долари ли да инвестирате или в злато, къде да идете на почивка и екскурзия?! Кой друг ви съобщава всички новости от науката и фармацията, касаещи удължаването на живота и в частност удължаването на сексуално активния живот? Никой!

Ето сега ще ви кажа още нещо, което може да ви е от полза. Нали ви споменах, че съм на диета. Ям предимно спаначена супа. Обаче спаначената супа има малко над нула калории, главно от шарлана. Ако ѝ сложиш, де... А едно голямо количество от калориите, които приемаме зимата, отиват за „отопление” на тялото. И понеже спанака гори, ама не топли, та се наложи да компенсирам с външно отопление. Схващате ли? Не бива да пестите от ядене. Каквото спестите, ще го дадете за дърва, въглища или ток. Все пак яденето като процес е далеч по-приятно от влаченето на дърва и кюмюр, не ли? Да, да! От една възраст нагоре яденето измества в предпочитанията на индивида дори смешните движения.

Като стана дума, та да ви кажа и някои други съвети, които току-що научих от „Новинар” специално за вас. Ако например много ви се ходи по малка, но не ви се става от затопленото легло, можете да отложите събитието, като си мислите за секс. Според американския уролог д-р Лари Липшулц мисълта за секс потиска по-нисшото желание за уриниране.

Забелязали ли сте, че при сутрешна ерекция… Всъщност, забелязали ли сте наскоро сутрешна ерекция? Ако не, няма смисъл да обяснявам.

През годините не само сме ви държал в течение на новостите, ами понякога сме ви казвал и работи, до които науката ще стигне след години. Например по въпроса с къпането. Току-що прочетох, че дерматолози от Ню Йорк предупредили, че катадневните душове са вредни за кожата, защото я изсушава и предизвикват раздразнения. Освен това унищожават полезните бактерии, което пък увеличава риска от инфекции. Съветват да се взема душ на 2-3 дни, а през останалото време хигиената да се поддържа с влажна кърпа.

Добрутро! Още през 2002 г. ви споделихме личната си концепция за енергийна ефективност, в която сме записал, че трябва да се премахне вредната практика на къпане всяка седмица и да се замени с изтриване с влажна кърпа. През 2007 г. отново напомнихме: „Послушайте, опитайте забърсване с влажна кърпа. Същото е. Важното е не как ще се измиеш, а как ще се избършеш.»

Ей, братя, циганите казват, че се къпят само тези, които ги мързи да се чешат. Не бъдете чак пък такива канапи!


И на другия свят не може само да се лежи…

Чесането не е неприятна работа. Иванчо попитал дядо си: Дядо, при секс на мъжа ли му е по-хубаво, или на жената? На мъжа, естествено, рекъл дедото. Бабата се обадила: „Не го слушай, баби, представи си, че те сърби ухото и го почешеш. На ухото ли му става хубаво, или на пръста?”

Та те така.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки