Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Много са им хубави плакатите. И много пари струват

OFFNews 12 юли 2012 в 05:42 6498 18

Светломира Минкова
Светломира Минкова

Прав беше министър Рашидов, като каза, че плакатите на протестиращите на Орлов мост са хубави и качествени, и че са изработени от талантливи художници.

Не беше прав, когато продължи мисълта си, и ги обяви за скъпи и едва ли не спонсорирани. Всъщност с това си изказване, министърът демонстрира от една страна пълната си незаинтересованост към хората, които се бяха събрали на протестите, и от друга абсолютно непознаване на младите си колеги. Защото, освен представителите на всички други професии, на Орлов мост бяха излезли и много артисти, художници, музиканти, и въобще творци, за които в съвременна България се очаква да зависят предимно от благосклонността на Министерството на културата. Но независимо какво се очаква от тях, и какво им се предлага, тези млади хора все още не се предават. Те са свикнали да оцеляват в българската враждебна културна среда, да подминават разочарованията и всекидневните обиди с усмивка и да продължават да творят със силата и ентусиазма на младостта. С надеждата, че това, което правят е достатъчно добро, за да не зависи от мимолетните прищевки на електората.

Една такава млада художничка е Светломира Минкова. Тя завърши текстилно изкуство в Националната художествена академия през 2011, в класа на проф. Анна Бояджиева. Учила е при едни от най-добрите преподаватели, сред които проф. Вихрони Попнеделев, преп. д-р Аделина Попнеделева, проф. Панайот Панайотов, преп. Цвета Явашева, проф. д. изк. Свилен Стефанов и други. Досега, една година след завършването си, Светломира продължава да е твърдо убедена, че иска да се занимава с изкуство и да твори в България. Тя не разбира защо все още е толкова трудно работите на младите творци да се ценят точно достатъчно, за да им позволяват да продължават да развиват таланта си. Да се ценят свободата и необременността им, потенциала и младостта, желанието им да развиват и облагородяват грубата българска култура.

През последните няколко месеца, Светломира подготви няколко уникални бижута, които ще представи в изложбата “D-effect” от 19ти до 30ти юли в Галерия No 14 в София. С тези бижута тя показва, че живее в свят, в който всичко е позволено. Че събуждайки се, както повечето млади хора, тя също опитва да направи по-цветен, по-различен и по-вълнуващ своя ден. Че скрити или протестиращи, младите с усмивка се хвърлят в нестандартни идеи, спонтанни приключения и весели закачки с околния свят. Че за тях да бъдат съвършени е изтъркана и дори забранена цел. Това да са различни и бунтари е далеч по-интересно и им дава възможност да бъдат свободни докато творят, докато дишат, докато се хранят, докато спят, докато живеят.

 

„В работите, които представям показвам несъвършените форми на моята мисъл. Показвам отключената емоция в моментите на моята свобода. В тези моменти аз разрушавам, завързвам и развързвам, за да изградя и обратното! Защото всичко ми е позволено! Не имитирам и не следвам архетипи, а напротив, целя да създам своя индивидуалност. Всеки аксесоар е уникален, всеки носи свои собствени чувства, всеки е D-effect-ен по своя собствен начин.“

Link към събитието във FB: http://www.facebook.com/events/153245274810741/

Откриването на изложбата „D-effect” ще бъде на 19.07.2012 г. от 19:00 ч. в Галерия No 14 (на ул. Димитър Манов 10, първата пряка на бул. Витоша след моста над бул. България)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews