Завършиха снимките на новия бг филм ''Клас 90''

OFFNews 22 юни 2023 в 15:44 1944 0

Клас 90

Снимка Мирамар филм

Завършиха снимките на Клас 90

Днес е последният снимачен ден на българския игрален филм „КЛАС 90“, продуциран от Мирамар филм, с режисьор Бойко Боянов. Сценаристи на филма са Станислав Тодоров – Роги (“Дъвка за балончета“) и Бойко Боянов. 

„Клас 90“ е заснет в рамките на 18 снимачни дни в района на столичния кв. Симеоново, където планински хотел събира десетина съученици от гимназията, които празнуват 30 години от завършването си. Естествено, купонът не се развива според очакванията и празнуващите прекарват една бурна нощ, пълна с изненади и обрати.

Във филма участват редица изявени български актьори - Юлиан Вергов, Параскева Джукелова, Любо Нейков, Роберт Янакиев, Стефка Янорова, Людмила Митева, Биляна Петринска, Георги Златарев, Надя Конакчиева, Елена Атанасова и Стефан Денолюбов. Участва също германската актриса Катрин Йене.

Жанрът е драма с елементи на комедия, като забавните моменти не попречват на историята да бъде сериозна и дълбока, едновременно да разсмива и разплаква. Филмът се отличава със сюжет, който голяма част от публиката може да припознае. Съдбите на героите след завършването са преплетени в разказа с някогашните гимназиални взаимоотношения. И докато всички помнят кой открадна дневника, много по-големи тайни излизат наяве в паметната нощ. Към класическия въпрос „А сега накъде?“, който се оказва съвсем актуален и 30 години по-късно, се добавя и „Дотук какво?“.

Купонът е в хотела на Гюлето (Любомир Нейков) и съпругата му Стефка (Людмила Митева). Двойка още от гимназията, те полагат големи усилия да създадат настроение – ястията, украсата, музиката са изцяло в стил 80-те години. Сред гостите са адвокатът Митко (Георги Златарев), който мечтае за политическа кариера. Един от съучениците е действащ министър (Роберт Янакиев), към когото всички проявяват особено внимание. Параскева Джукелова е водещ журналист, Стефан Денолюбов – популярен актьор. Героините на Биляна Петринска, Надя Конакчиева и Албена Атанасова са жени с различни професии, семеен и социален статус. Героят на Юлиан Вергов живее в Германия и пристига с приятелката си (Катрин Йене). А Стефка Янорова е в ролята на любимата класна.

С дългогодишен опит на снимачната площадка, режисьорът Бойко Боянов прави своя пълнометражен дебют с „Клас 90“. Проектът е реализиран с подкрепата на Национален филмов център, а в процеса на развитие е представян в рамките на МФИ (MFI Script 2 Film workshop) и Sofia Meetings към София Филм Фест.

Бойко Боянов: „Винаги съм искал да разкажа история за герои, които попадат в екстремна ситуация и са принудени от обстоятелствата да направят откровена равносметка на живота си. "Клас 90" до голяма степен е нашата история – на сценаристите, на актьорите и на всички наши връстници. Като автори не сме се опирали изцяло на реални събития от нашите биографии, но това не означава, че не сме се стремили към достоверност до най-малката подробност. Въображението ни водеше единствено и само в пространствата на нашия жизнен опит, опирахме се на човешки взаимоотношения, които добре познаваме. В резултат се получава специфична смесица от измислица и реалност.“

За Мирамар филм това е следващ проект след заглавия като „Дзифт“, “LOVE.NET”, „Вездесъщият“, телевизионния сериал „Порталът“ и заснетия миналото лято „Чума“, чиято премиера предстои.

Кинопремиерата на „Клас 90“ се очаква в първата половина на 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!