Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово стартира публичната си програма с дискусия във Венеция (галерия)

OFFNews 13 юни 2023 в 11:19 1173 0

Център - Кристо и Жан-Клод в Габрово

Снимка Росина Пенчева. © Център Кристо и Жан-Клод, Габрово

Бъдещият център на Кристо и Жан-Клод в Габрово ще е в сградата на бивш техникум

На 13 юни, когато отбелязваме 88-я рожден ден на Кристо (Габрово) и Жан-Клод (Казабланка), Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово обяви първото си публично събитие, което ще се случи на 1 юли в двора на българския павилион в архитектурното биенале във Венеция.

Очаква се архитектурният конкурс за Центъра да бъде обявен в края на тази година, а дотогава значителна част от функциите и програмите на Центъра ще се прототипират и тестват в сградата в сегашното ѝ състояние. Предстои отварянето на ателиета за художници и резидентна програма, лятно училище за архитекти, куратори и художници, а на 26 и 27 август Центърът ще отвори врати за посетители в рамките на двудневно събитие.

Процесът по изработване на концепцията на Центъра е максимално отворен и разчита на приноса както на експерти, така и на местни общности и групи. Само през последната година са направени над 15 работни срещи с български и чуждестранни куратори, художници, архитекти и урбанисти, музейни експерти, представители на бизнеса, на образователните институции в града и региона, на хотелиерите и ресторантьорите в града и други (общо над 240 души).

Историята на Центъра Кристо и Жан-Клод в Габрово до днес

На 14 януари 1992 година на страниците си габровският вестник “Сто вести” предлага в града да се направи постоянна изложба с произведения на Кристо и Жан-Клод.

Усилията в тази посока са продължени от Сдружение “Нашето по-голямо Габрово”, което с Решение 113 от 19 юни 2008 на габровския общински съвет получава подкрепа за инициативата си за създаване на Център за изкуство на името на художника.

С договор, сключен с Христо, Стефан и Анани Явашеви от 2013, Община Габрово получава дарение от 50 постера и се ангажира да създаде Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод”.

По инициатива на Сдружение “Нашето по-голямо Габрово” и Музея на хумора и сатирата през 2017 Общински съвет отпуска 29 220 лв. за представяне на
постерите от дарението в изложба.

В резултат са реализирани изложбите “Роден в Габрово” и “Кристо и Жан-Клод. Проекти” в Музея на хумора и сатирата. Първата изложба, която разказва историята на семейство Явашеви в града и проследява първите стъпки в изкуството на малкия Христо, по-късно е представена и в София, в Галерия Кредо Бонум през 2018, а през 2021 по време на “Опакованата Триумфална арка” нейна разширена версия със заглавие “Кристо. От Габрово до Триумфалната арка” е представена в Българския културен институт в Париж.

Изложбите катализират внимание и обществена енергия, а в това време инициативната група, която работи за създаването на Центъра, търси подходящо място за реализирането му. Спира се на затворения през 2009 текстилен техникум - заради връзката с изкуството на Кристо и Жан-Клод и исторически водещата за Габрово текстилна индустрия, заради високите и просторни производствени помещения, подходящи за представяне и създаване на изкуство и заради близостта с водещ културен институт в града - Музея на хумора и сатирата, позволявайки концентрация на културни обекти и развитие на културен квартал на брега на река Янтра.

През лятото на 2022 Общината получава техническа подкрепа от Европейската комисия в рамките на инициативата Нов европейски Баухас за институционално и бизнес планиране на Центъра и подготовка на архитектурен конкурс. В края на 2022 година собствеността на сградата е прехвърлена от Министерство на образованието на Община Габрово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!