Принц Хари: нашето завръщане в кралското семейство е немислимо

OFFNews 10 януари 2023 в 15:16 5441 1

Prince Harry in Good morning, America

Снимка Скрийншот на сайта

Prince Harry in Good morning, America

В интервю в САЩ, което херцогът на Съсекс направи за книгата си, той посочи с пръст Камила, но каза, че тя не е "зла мащеха"
От Каролин Дейвис и Джоана Уолтърс, Ню Йорк

Принц Хари описа как "никога не може да излезе" от кралското семейство, но не вярва, че някога ще бъде възможно той и херцогинята на Съсекс да се върнат във Великобритания като действащи кралски особи.

В последното си телевизионно интервю, в което рекламира автобиографията си "Spare", херцогът на Съсекс продължава да сочи с пръст Камила, кралицатa в сянка, заради твърденията, че е бил "пожертван на нейния личен пиар олтар".

Запитан в предаването "Добро утро, Америка" дали двойката може да се върне в кралското лоно, той заявява, че не смята, че "това някога ще бъде възможно".

"Дори да има споразумение или договореност между мен и семейството ми, онази трета страна съществува, а тя ще направи всичко възможно, за да се увери, че това няма да се случи", каза той на водещия Майкъл Страхан, намеквайки, че има предвид медиите и конкурентните кралски пресслужби. "Не просто ни спира да се върнем, а го прави невъзможно."

Той заяви, че вярва, че покойната му майка би била съкрушена от разрива, който се е получил между него и брат му Уилям, принца на Уелс. "Мисля, че щеше да е много тъжна... Мисля, че сърцето ѝ щеше да бъде разбито."

Той настоява, че покойната му баба, кралица Елизабет, не се е разстроила от желанието му да се оттегли като действащ кралски служител. "Тя знаеше какво се случва. Знаеше колко е трудно. Не знам дали е била в състояние да го промени", каза той.

Той добавя: "Тя никога не ми е казвала, че е гневна. Мисля, че беше тъжна, че се е стигнало дотам."

За кралското семейство Хари казва: "Не мога да се измъкна никога и съм изключително наясно с положението си. Невероятно благодарен съм за живота, който съм имал и продължавам да живея. Няма вариант, в който някога ще мога да се измъкна от това."

В няколко интервюта Хари атакува опитите на Камила да "реабилитира" имиджа си, след като е изкарана като "третия човек" в брака на родителите му. Но в последното интервю той казва на Страхан, че ѝ съчувства, че тя не е "зла мащеха".

Страхан чете откъс от книгата на Хари, в която той критикува Камила. "По някакъв смешен начин дори исках Камила да бъде щастлива. Може би щеше да е по-малко опасна, ако беше щастлива".

В друг откъс се казва: "Камила е била в състояние да се изправи пред света. Изпитвам сложни чувства, свързани с това, че се сдобих с доведена майка, за която наскоро си помислих, че ме е пожертвала на личния си пиар олтар".

Запитан какво е "направила" Камила в този момент, Хари отговаря: "Изпитвам огромно съчувствие към нея, знаете ли. Като трети човек в брака на родителите ми, тя трябваше да реабилитира репутацията и имиджа си.

Каквито и разговори да са се водили, каквито и сделки да са били сключени в самото начало, тя е била убедена, че това е най-добрият начин, по който трябва да се направи."

Той заяви, че двамата не са разговаряли от "дълго време", но са били "напълно приятелски настроени" един към друг, когато са се срещали. "Тя е моята мащеха", каза той. "Не гледам на нея като на зла мащеха. Виждам човек, който се е оженил за тази институция и е направил всичко възможно, за да подобри собствената си репутация и собствения си имидж, заради самата нея."

В предишно свое интервю пред Андерсън Купър от CNN Хари беше казал, че желанието на Камила да установява отношения с британската преса я прави "опасна" и заради това ще има "тела, останали на улицата".

Той заяви пред ABC, че е "зашеметен", че публичното финансиране на охраната за него и семейството му е било оттеглено, след като е напуснал Великобритания.

В интервюто си за ITV в неделя Хари отрече двамата с Меган да са нарекли неназован член на кралското семейство расист, след като той е задал въпроса какъв цвят на кожата може да има синът им Арчи. Той заяви, че това е било "несъзнателно предубеждение", но не и расизъм.

Хари казва още: Интервюто ми привлече средна телевизионна аудитория от 4,1 милиона зрители, докато Happy Valley, което започна по същото време, имаше средна аудитория от 5,3 милиона. Според данните от съответния ден повече зрители са гледали "Щастливата долина" по BBC One, отколкото интервюто по ITV.

Относно расизма той заяви пред ABC, че кралското семейство трябва да се модернизира, като се отърве от "несъзнателните предразсъдъци", които могат да "преминат в расизъм".

В отделно интервю за CBS в неделя Хари беше попитан, предвид критиките им към кралското семейство, защо не се откажат от титлите си херцог и херцогиня на Съсекс. Той отговори: "Каква разлика би имало?"

*Статията е в превод от в. Гардиън

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков