Почина режисьорът Анджей Вайда

OFFNews 10 октомври 2016 в 08:52 6447 1

Снимка БГНЕС

Полският кино- и театрален режисьор Анджей Вайда почина на 90-годишна възраст във Варшава.

По непотвърдена информация причина за смъртта му е белодробна недостатъчност.

Вайда, който е носител на десетки награди, сред които Оскар, "Златен лъв", "Златна палма", е смятан за един от водещите членове на известната Полска филмова школа, основана през 50-те години на миналия век.

Творческият му път започва през 1955 година. Оттогава зад гърба си има стотици филми, поставил е над 40 спектакъла по цял свят. Сред най-известните му ленти са "Човекът от желязо", "Човекът от мрамор", "Катин".

Стефан Тафров за сълзите на Вайда на синия митинг на "Орлов мост"

На деветдесет години ни напусна великият полски кино и театрален режисьор Анджей Вайда, една от много важните причини да обичам завинаги полската култура и език и полската неизтребима любов към свободата, написа във фейсбук дипломатът ни Стефан Тафров. Той разказва още: 

Имах огромната чест да се запозная с него на 7 юни 1990 г., когато като завеждащ международния отдел на СДС го посрещнах не летището в София, където той пристигна като специален представител на полската "Солидарност" за гигантския син митинг на Орлов мост. Носеше със себе си послание от Лех Валенса в подкрепа на СДС. Докато стигнем до голямата трибуна на Орлов мост го качвах на по малките платофрми по протежение на Цариградско шосе, където той четеше посланието на полски, аз превеждах. Когато се качи на голямата трибуна и видя морето от хора, които започнаха да скандират "Полша, Полша!" по страните му рукнаха сълзи. Снима забележителните си филми до последния момент, най-новият му, току-що завършен, пак за кошмара на комунизма, е полският кандидат за "Оскар". Сбогом,Maestro, дълбок поклон, dzienkuje dla wszystko!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша