Отчетът на Младенов: Каша в Квадрат 500 и забавена подготовка на Пловдив за културна столица

ОFFNews 02 май 2017 в 19:01 5387 0

Снимка БГНЕС, архив

Днес служебният министър на културата Рашко Младенов даде своя отчет за свършеното от Министерството за краткия период от януари до май. 

"В тези 3 месеца се сблъскахме с много неща, които във времето са отлагани, неправени", заяви той, цитиран от агенция „Фокус“.

По думите му от 6 години се работи по културна стратегия, но никой не пристъпва към действия за осъществявето ѝ. 

„При мен дойдоха едни дебели папки, които аз чета. Никой не пристъпва към това тези неща да стигнат до парламента, да се гласуват, да станат наистина стратегия“, каза той.

Младенов посочва, че едно от първите неща, които е направил след встъпването си в длъжност, е да обяви конкурси за нови директори на някои културни институти, сред които е и Националният исторически музей.

По думите му по време на служебното правителство не е подписал нито един документ за промяна на статут на културен паметник.

За "Квадрат 500" и скандалът там, който се разви по време на служебния му мандат, свързан с авария в климатичната система, скандалните пенсионирания на двете уреднички и института като цяло, Младенов обясни, че всичко в най-престижната ни галерия е "каша". Според него са положени големи усилия в последните 3 месеца за балансиране на обстановката там, които обаче са "ударили на камък".

По думите му подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. крайно се забавя. 

Това се дължи на забавени плащания от страна на държавата, към хората, ангажирани със събитието. Според него вече са има хора, които са започнали работата си по проекта за Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г., но не са получили заплащане.

„Някои от тях вече работят. А държавата, Министерството на финансите, и ние се чудим как да преведем на хората парите“, посочва Младенов. Според него липсата на законов регламент е единствената пречка пред превеждането на парите.

„Направихме няколко срещи с финансовия министър и там се оказа, че някои неща са недогледани. Това са едни много големи пари за „Пловдив – Европейска столица на културата“. Фондация „2019“ в Пловдив е обявила сесия за конкурси, явили са се около 270 проекта, отсели са около 200“, съобщи той.

“Парите ги има, според мен ще се намери начин. Тези законови задължения могат много лесно да бъдат прокарани. Според мен още в първите дни на новото правителство ще се вземе някакво решение. Сигурен съм, че това ще бъде едно от първите неща, които ще свършват“, коментира служебният министър на културата.

Едно от важните неща, които са свършени по време на мандата му, е разпределението на т. нар. капиталови средства. 13 културни института са обезпечени за ремонти на сградните си фондове до края на годината.

Като пример за сгради, на които е отпуснато финансиране, Младенов посочи операта в Русе и Народната библиотека, които са били в окаяно състояние.

„Всичко е проверено, правени са проверки преди да се отпусне тази помощ. Дано да нямаме повече такива зими, защото заради тях се налага да правим повече ремонти“, посочи служебният министър на културата, в чийто мандат протече Етнографският музей в столицата, фасадата на Националната галерия започна да се руши, а таванът на Националната библиотека падна върху главата на читател и го прати в болница - за щастие без сериозни наранявания.

Според него няма културен институт, който да е поискал помощ за състоянието на сградния си фонд и да не е получил такава помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков