Нидерландската принцеса представи своя книга на панаира

OFFNews 06 декември 2011 в 14:44 2296 0

Принцесата на Нидерландия Лауретин ван Оранйе представи написана от нея книга на открития днес Софийски панаир на книгата. Тя бе негов почетен гост. 130 издателства представят най-новото и най-четеното от каталозите си, специално за панаира те намалиха цените на изданията до 50%.

Тазгодишното 30-о издание на панаира официално откри кметът на София Йорданка Фандъкова с думите: "За мен е чест да открия панаира. Надявам се да има успех и да се радва на все повече почитатели и читатели". Принцеса Лауретин ван Оранйе е в страната ни за премиерата на книгата си "Мистър Фини и светът надолу с главата". През последните години принцесата се занимава активно с кампании, насърчаващи четенето сред децата, и с мероприятия, свързани с опазването на околната среда. "Голяма чест е да бъда тук днес. Този панаир е от голямо значение за мен, защото е свързан с двете ми най-близки теми - четенето, особено при децата, и опазването на околната среда. Тези два проблема са взаимосвързани и аз се боря за тяхното популяризиране. Чувствам се много добре в България. Добре ме приемат хората. Изключително гостоприемен народ сте. Много добро общество. Чудесно е, че съм тук", каза принцеса ван Оранйе.

Лауретин ван Оранйе пише поредицата за Мистър Фини от собствено име. В книгите се разказват случки, вдъхновени от истински събития. В първото издание Мистър Фини започва да си задава въпроси и да се чуди защо на дъното на океана има знаме (поставено от руснаците на Северния полюс през 2007 г.). Във втората книга се говори за изчезващ остров и последиците от това върху хората. Историята е вдъхновена от ситуациите на различни острови, сред които и Малдивските. През цялото време гостенката от Нидерландия контактуваше със своите фенове и раздаваше автографи. Най-впечатлен се оказа Спас Керкенезов, който много харесал речта на принцесата и поиска лично да му бъде подписана книгата "Мистър Фини и светът надолу с главата". Принцесата не отказа на никого и дори даде своите координати на жена, която поиска да й прати чернова на написана от нея книга. Един от почетните гости на събитието бе американският посланик в България Джеймс Уорлик, който изнесе своята реч на български език. "Както Томас Джеферсън е казал - стая без книги е като живот без смисъл", заяви Уорлик. Той благодари на българските издателства за многото книги от САЩ преведени на български.

Тази година панаирът обхваща с щандовете си от първия до третия етаж на Двореца на културата. Почитателите на българска и чужда литература могат да намерят любимите си заглавия с до 50% отстъпка. Някои изданията са намалени до 2 лева. "Очаквам, че ще има много голям интерес към панаира тази година. Още е в самото си начало, остават още пет дни. Има чудесно медийно покритие и се надявам, че ще има много читатели. Дано да съм добър пророк и повече хора да дойдат и да закупят от нашите издания. Тук може да се намерят и чудесни коледни подаръци", заяви пред OFFRoad-Bulgaria.com Светлозар Желев, директор книгоиздаване в издателство "Сиела". На въпроса дали българските заглавия са по-търсени от чуждите той отговори: "Мисля, че нещата са 50 на 50. Много години наред българските писатели бяха неглижирани. Сега нещата се променят. В момента сред най-любимите заглавия на читателите са тези на българските писатели, а не на чуждите. Това, според мен, е най-важното събитие на книжния пазар в последните години".

Репортер на OFFRoad-Bulgaria обиколи щандовете и установи, че действително сред най-търсените български книги са тези на авторите Калин Терзийски ("Алкохол", "Има ли кой да ви обича") - носител на европейската награда за литература,на Георги Господинов ("Физика на тъгата", "Естествен роман", "О, Хенри", "Балади и разпади"), на Людмила Филипова ("Аномалия", "Мастиленият лабиринт", "Червено злато") и Милен Русков ("Джобна енциклопедия на мистериите", "Захвърлен в природата", "Възвишение"). Панаирът продължава до неделя, 11 декември. Работното му време е от 10 до 20 часа с изключение на неделя - тогава е до 15 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков