Луи дьо Финес на 100

OFFNews 31 юли 2014 в 09:48 19730 4

луи дьо финес.
Луи дьо Финес.

Френският комедиен актьор Луи дьо Финес щеше да навърши 100 години на днешния 31 юли.

Луѝ Жермѐн Давѝд дьо Финѐс дьо Галарза̀ е роден на 31 юли 1914 г. в парижкото предградие Курбевоа в семейството на испански аристократи от Севиля. 

Баща му е юрист, но след като се мести във Франция, започва работа като бижутер.

Луи дьо Финес се жени през 1943 г. за Жан Мопасан, племенница на Ги дьо Мопасан. От брака си има двама сина - Оливие дьо Финес, киноактьор, и Патрик дьо Финес, лекар.

Преди да започне да се занимава с актьорство, е работил като помощник счетоводител, тенекиджия, пианист в пиано бар и др.

Славата си придобива чак на 40-годишна възраст с „Преминаване през Париж”, където играе с големите звезди Жан Габен и Бурвил.

Следва успехът с „Фантомас” с Жан Маре през 1964, през същата година излиза и „Полицаят от Сен Тропе”, първата част от поредицата, приключила през 1982 г. с „Полицаят и полицайките”, който е последният филм на актьора.

Актьорът се е снимал в 152 филма, написал е сценариите на 6 и е режисьор на 1 - "Скъперникът".

Очаква се образът на Финес да се завърне догодина в 3D анимационния филм на Жамел Дьобуз, реализиран в сътрудничество с Оливие дьо Финес, появявал се в няколко от филмите на баща си.

За 100-годишнината от рождението на Луи дьо Финес френското сатирично списание „Шарли Ебдо” му посвещава специален брой, който ще излезе на 6 август и заради чието списване семейството е предоставило част от архивите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика