Група "Кокарда" гостува в "Музикална кутия" по OFFRoad Radio

27 март 2012 в 21:26 3395 0

група Кокарда
група Кокарда

Добре, че са старите връзки, че има интернет, а и откакто "Музикалната кутия" направи рестарта в OFFRoad Radio – хората взеха да се обаждат отново. Оказа се, че не само има доста стари групари, които поддържат групите си живи, но и създават нови. В новите проекти и експерименти продължава и онази типична страст, тръпка, но и посланията на българския рок от Второто поколение.

Една такава група, пръкнала се току-преди месец и нещо е „Кокарда”. Членовете й обаче са доволно опитни, обръгнали и минали и през пънк и през арт. В редиците им има поет с литературни награди, ала текстовете пише басистът. Носи се звук на премерен експеримент, но пък на бандата явно й е страхотно, че е заедно, че прави „кокарда-рок” и се забавлява добре.

На 15 март забиха във Фенса и това май беше рожденния им лайф. Тръгна и страницата им в Мрежата, има няколко демозаписа и вече два студийни (”Името ми запомни” и „Мека вълна” са реализирани в Zero Project Studio). Всичко е както трябва.

Първообразът на Кокарда е създаден на 6 септември 2009-а като „Пешо & Алкохолиците” от Петър Чухов (Субдибула, Стенли, Тутакси,  Гологан) - китара, Иван Вълев (Гологан, Ревизор) - бас и Гриша Маникатов (Гологан, Терпентина, Ревизор) - барабани. Самите те къде на сериозно, къде като горди критици на самите себе си, твърдят, че свирят „алкохолик рок” с елементи на прогресив пънк и през нея зад микрофона минават Мариан Димитров (No Project Band), Иван Ланджев и Елена Пенева, като в зависимост от това съотношението между Пешо и алкохолиците се променя динамично.  Суматохата продължава до март 2011, когато с идването на Иван Матев (Спор, Egodraft)  се оформя окончателният състав на бандата.

Името избират дълго, трудно и след чувствителни рокекзистенциални терзания. Казват, че имало идеи като Буда Интерес, Alarm Cock, Нравствена полиция, DistilArt, Шалт, Sugar Freedom и други, които „ще запазим в тайна от морални съображения, но до консенсус така и не се достига.”  Блестящата идея идва в естествената среда на музикантите след една репетиция и – всъщност - отначало уж не изглежда толкова блестяща. След някой и друг месец обаче „всички (или почти) се убедиха в мрачния й блясък и в крайна сметка някъде между култовите дати 2-ри и 29-ти февруари 2012-а Кокарда е вече факт.

Признавам, че – като знам, кой откъде идва – очаквах дори да е нещо квазиекспериментално. Да се лее някакъв сарказъм и да се сменят настроения от дарк до пънк. Но в двете студийни парчета групата заявява сериозни намерения за приятен мелодичен рок с лека носталгия по стилове, които всички сме харесвали и имаме примерни образци от миналото и настоящето. Професионално поднесено, амбициозно и добре побрано във „формулата” – печеливша още от времето на „Абба” /и приписвана на тях/ - да може да се запее. При едно представяне на този авторов почерк, басистът пише в един форум: „Някои от групите, които могат да се усетят в стила ни са: Nirvana, Queens of the Stone Age, Foo Fighters, Muse, Arctyc Monkeys, The Strokes, Police, Godsmack, Alice in Chains, Faith No More, Red Hot Chilli Peppers.” Усеща се и още нещо. Старите рокаджии са натрупали опит и могат да поднесат пристрастията си, скроени в собствена конструкция с едно позитивно намигване към грамотния фен. И доста мазохистично би било да не им стане съучастник в пътя на развитието.

Група „Кокарда” ще гостуват в "Музикалната кутия" на Емил Братанов в сряда, 28 март от 19 ч. по OFFRoad Radio.

 

Автор: Емил Братанов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews