Фестивалът Da Fest събира в София автори от световната дигитална сцена

OFFNews 24 октомври 2023 в 08:49 771 0

Da fest

Снимка Da fest

Da fest

От днес до 28 октомври ще продължи международният фестивал за дигитални изкуства Da Fest, който среща българската публика с новите артистични практики и значими постижения в сферата на дигиталните изкуства, съобщават организаторите фондация „Да лаб“ и Националната художествена академия.

Деветото издание включва пърформанси, прожекции, лекции, презентации, уъркшопове, изложби, които се провеждат в дванадесет локации в столицата.

ТЕМАТА

Тази година темата е „Антибиоза: Изкуството на борбата и оцеляването“. „Точно както микроорганизмите водят битки за надмощие в своите микроскопични царства, авторите във фестивалната програма навлизат в тънкостите на конфликта, контраста и конкуренцията в човешкия опит и околната среда. Програмата е поднесена по достъпен за широката публика начин и е подходяща както за различни възрасти, така и за зрители с интерес към съвременните изкуства“, разказват от Da Fest.

„Чрез разнообразни произведения на дигиталните изкуства, каним публиката да обмисли паралелите между борбите за съществуване на микробния свят и многостранните предизвикателства, пред които е изправено човечеството днес. „Антибиоза: Изкуството на борбата и оцеляването“ е доказателство за силата на изкуството да осветява скритите борби и триумфи на съществуването, напомняйки ни, че танцът на конфликта и сътрудничеството е универсален и вечен феномен“, казват организаторите на фестивала проф. Венелин Шурелов и д-р Галина Димитрова-Димова.

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

За първи път в България идва Орлан – една от най-значимите френски артистки с международно признание и подчертан собствен стил, използвайки скулптура, фотография, пърформанс, музика, видео, 3D, видеоигри, разширена реалност, изкуствен интелект и роботика. Винаги примесена с хумор, понякога пародия или дори гротеска, работата ѝ поставя под въпрос социалните феномени.

На 25 октомври в галерия Credo Bonum се открива изложба с нейни избрани проекти. На следващия ден Орлан ще изнесе лекцията „Oрлан: Това е моето тяло, това е моят софтуер" – в зала „Славейков” на Френския институт.

ПЪРФОРМАНС, ИНСТАЛАЦИЯ, ИЗЛОЖБА

Фестивалната програма включва световноизвестния артист Зимун, дoбил популярност със своите въздействащи сайт-специфик творби. Той представя мащабна инсталация, специално създадена за пространството на галерия „Академия“. Вплитайки прости и функционални компоненти, той изгражда архитектурни платформи от звук, които изразяват напрежението между подредените модели на модернизма и хаотичните сили на живота, разказват организаторите.

Галерия One е домакин на пет творби от фестивалната програма. Международно признатите пионери на интерактивното изкуство Лоран Миньоно и Криста Сомерер представят интерактивната картина The Value of Art (Wild Boar), занимаваща се с икономиката на вниманието и създаването на стойност в света на изкуството.

В същата галерия представя и най-новия проект на френската художничка Алези Арме, създаден по време на резиденцията ѝ в EMAP - European Media Art Platform. Тя гостува на Dа Fest с интердисциплинарната инсталация в полето на технологиите и биоизкуството „Призрачни растения от повредени светове“.

В One фестивалът показва и видео инсталацията от четири части The Humors на живеещата в САЩ Юге Зу, която изследва връзките, изолацията и копнежа в природните и градските пространства като места на споделени мечти. Петата творба е на българския артист Калин Серапионов и представлява видеопортретът „Руса жена с червена рокля и ярко червило говори по телефона и пуши цигара“.

Унгарският колектив Binaura представя в института „Лист“ в София „Устройство за бъдещи мемоари“, създаващо въображаеми сценарии въз основа на произведения от магическия реализъм. Binaura са Агостон Нагу и Бенс Саму, и те създават алгоритмични инсталации, използвайки безплатни инструменти с отворен код.

САМО В „ТОПЛОЦЕНТРАЛА“

Дуото Scenocosme са Грегори Ласер и Анаис мет ден Анкст от Франция, и техните интерактивни творби съществуват, благодарение на контакта със зрителите. Scenocosme създава хибриди между технологии и живи или природни елементи. В София зрителите имат възможност да си взаимодействат с творбата им Akousmaflore, която вече обитава фоайето на „Топлоцентрала“ и ще остане там до 28 октомври.

Още три пърформанса ще бъдат представени в залите на „Топлоцентрала“. „Летящите тела по полетата” е съвременен танцов спектакъл на bok-o-bok за четирима изпълнители и рояк безпилотни летателни апарати, изследващ изчезването на пчелите и използването на дронове за опрашване.

Immersion е нова форма на живо действие – интерактивен и ангажиращ участието електро-спектакъл, в който публиката става едновременно участник и зрител. Автор на проекта е френският музикант Верлатур, който пристига в София заедно със своя екип от мултимедийни, кодови, видео и светлинни инженери.

В третия пърформанс от фестивала базираният в Амстердам видео артист Фин Борат разглежда смъртта и безкрайността.

КИНО

Прожекционната програма на Dа Fest представя селекция с късометражни филми на форума за дигитални изкуства Ars Electronica. На 27 октомври, в „Гьоте институт“ гостуват програмите „Добре дошли на планета В” и „Електронният театър“.

Отново там може да бъде видяна интердисциплинарна инсталация Blackbox AI, която под формата на лабиринт изследва предразсъдъците към пола в изкуствения интелект. Тя е създадена като сътрудничество между Анастасия Нефели Видаки, Лида Захаропулу, Михаела Добрева, Теа Рукавина и Вивиан Стаму, в рамките на регионалния проект EthicAI=Labs на „Гьоте институт“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков