Един от най-известните манастири в Австрия с българска изложба

ОFFNews 05 октомври 2015 в 19:00 2176 0

Снимка МК

Прелат Бернхард Баковски и Вежди Рашидов.

През май 2016 г. манастирът Клостернойбург, който е една от най-известните религиозни обители в Австрия, ще представи изложба с православни икони от Криптата на "Св. Александър Невски" и уникални експонати от Националния археологически музей в София.

Това стана ясно от пресцентъра на Министерството на културата, което съобщи, че религиозният културен и музеен център ще отвори всичките си пет зали за изложба на българското средновековно и църковно изкуство.

Клостернойбург е построен през 12 век и притежава най-ценната колекция от църковна утвар и художествени произведения. В него днес Вежди Рашидов се срещна с Прелата на манастира Бернхард Баковски, като му подари  уникално издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър, което стана 3002-та книга в манастирската библиотека.

„Предоставяме най-хубавите си зали за българското изкуство, защото българският талант заслужава най-доброто”, заяви.


Рашидов подари на Прелата луксозно издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър. В средата на снимката е д-р Николаус Булман, уредник на колекциите в манастира.

На чист български език главният абат на манастира благодари за високото българско отличие – „Златен век” на Министерството на културата, с което беше награден по случай 24 май т.г. за приноса си в развитието на българо-австрийските културни отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки