Бивш консул дари на България къщата в Задунаевка, в която е живял Ботев (снимки)

OFFNews 17 февруари 2021 в 10:47 9449 0

Снимка МОН

Бившият консул на България в Одеса Димитър Тучков купи и дари на българската държава къщата в село Задунаевка, Одеса (Украйна), където Христо Ботев е живял през 1866 и 1867 г. Преди да бъде дарен, имотът е ремонтиран с помощта на бизнесмена Димитър Йоргачов - бесарабски българин.

Ключовете на къщата бяха предадени символично на министъра на образованието Красимир Вълчев във вторник, след като дарението на имота бе извършено миналата година.

„Къщата потъваше. Направихме железобетонни пояси от кота нула и на първия етаж. За сто години е направена“, разказа Тучков на министър Вълчев по време на срещата им в министерството и му показа снимки от имота преди и след ремонта.

15-годишният Христо Ботев е изпратен от баща си даскал Ботьо Петков да учи гимназия в Одеса. След завършването си той става селски учител в Задунаевка (Задунаево), днешна Украйна, където пристига 1866 година. През следващата година заминава, за да се погрижи за своите близки в родния Калофер. 

Едноетажната каменна къща с плевня и изба към нея ще бъде превърната в образователен център „Христо Ботев“, който ще популяризира делото на гениалния поет и революционер сред бесарабските българи. Там ще се организират посещения и тематични събития за децата и учениците от българските неделни училища, финансиране за които ще осигурява всяка година Министерството на образованието и науката (МОН). В къщата-музей те ще могат да видят книги и документи за живота, делото и творчеството на Ботев, библиотека с българска литература, музикални видеозаписи на фолклорна музика, танци, пиеси.
Част от образователния център ще бъдат също зали с експонати на творчеството на Ботев към Музея по литература в Одеса.

През учебната 2019/2020 г. МОН отпусна 950 хил. лева за функционирането на 42-те българските неделни училища в Одеска област, в които учат близо 5000 деца и ученици. Всички те развиват дейности, свързани с усвояването на българския език, изучаването на българската история и география, със съхраняването на национално самосъзнание, идентичност, традиции, фолклор и култура. Общият брой на неделните училища в Украйна е 70. За учебната 2020/2021 г. за българската общност там бяха осигурени 1,46 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика