България стъпва за първи път на панаира на книгата в Лондон - вижте програмата

Искра Ангелова 08 февруари 2024 в 14:02 1653 0

Светла Дионисиева, директор на БКИ Лондон

Снимка Светла Дионисиева, директор на БКИ Лондон

Светла Дионисиева, директор на БКИ Лондон

За първи път България ще бъде представена със свой щанд на Лондонския панаир на книгата (London Book Fair) през този март.

Литературното изложение ще се проведе между 12 и 14 март, а българският щанд ще бъде с номер 2C20 и ще се помещава на втория етаж в зала Olympia, Kensington, London, между English PEN и Literary Translation Centre. Той ще се разполага на 20 кв.м., където представителите на българската литература ще могат да организират своите бизнес срещи и да създават работни контакти.

На рафтовете му ще бъдат изложени книги на световноизвестните съвременни български писатели, пишат от Българския културен институт (БКИ) в Лондон, които са основни "виновници" за събитието.

Веднага щом научи новината, дептатът от ПП-ДБ и издател Манол Пейков написа в мрежата:

"Страхотна, страхотна новина: за първи път в най-новата ни история България ще има свой собствен щанд (цели 20 м2!) на второто по значимост (след Франкфурт) книжно изложение в Европа – това в Лондон (12 до 14 март 2024-а). Разбира се, щеше да е по-добре това да се знае поне шест месеца предварително; но самият факт, че ще имаме български щанд в Лондон, е сам по себе си важен исторически жалон. Заслугата до голяма степен е на директора на Българския културен институт в Лондон г-жа Светла Дионисиева, която, доколкото разбирам, е ръководила инициативата и процеса по кандидатстването и уговарянето на щанда. Искрено се надявам присъствието на България на Лондонския панаир на книгата (който аз, като всеки уважаващ себе си европейски издател, посещавам всяка година от 15 години насам) да се превърне в предсказуема, обмислена и заслужена ежегодна традиция.
*NB: За онези, които ще бъдат в Лондон в средата на март и плануват да посетят изложението в зала "Олимпия" – номерът на българския щанд е 2С20 (в галерията на втори етаж)."


Каква ще е програмата на българския щанд

Редица събития, организирани от БКИ в Лондон, ще съставят програмата на българския щанд и участието на България в панаира.

"За първи път ще има щанд на България на Лондонския панаир на книгата, благодарение на усилията на Светла Дионисиева и на разбирането от страна на Министерството на културата за важността на литературната и културната дипломация. Най-после ще има българско участие и дом на българската литература на втория най-важен професионален панаир на книгата в света", написа в социалните мрежи и Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към Националния дворец на културата.

Той обяви, че българската литература ще бъде подобаващо представена в Лондон от носителите на международната награда "Букър" Георги Господинов и Анджела Родел, от други писатели и от каталозите на английски език, които в Националния център за книгата се изготвят ежегодно, с финансовата подкрепа на Министерството на културата. В рамките на събитието ще бъде представено английското издание на книгата "Случаят Джем" на Вера Мутафчиева. Лондонският панаир на книгата е второто по големина книжно изложение в света, след това в Ню Йорк, където световни автори и издателства ще се запознаят с постиженията на изключително талантливата българска литература, отбелязват от Културния ни институт в английската столица, цитирани от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки