Антарктида идва в България с картините на художника Алберто Моралес

OFFNews 10 септември 2023 в 10:25 1516 0

Покана

Снимка Български антарктически институт

Покана

Аржентинският пластик Алберто Моралес, известен като „художника на Антарктида“, пристига в България, за да представи книгата си „Al Sur del Sur, mi Antártida“ („На юг от Юга, Моята Антарктида”) и да направи ретроспективна изложба на творбите си от 2005-2023 г.

Събитието се организира по покана на Български антарктически институт. Изложбата ще бъде показана в Централното фоайе на Софийския университет (бул. Цар Освободител 15) от 12 до 20 септември.

Официалното откриване е на 12 септември 2023 г. от 18:00 ч.

Можете да обиколите изложбата, като изтеглите звуковия монтаж „Всичко е бяло“ и да чуете звуците на Антарктида, включително вятър, вода, струйки топящ се лед, хрущене на лед, пингвини, морски слонове, тюлени, корморани, бандонеон и гласът на Алберто Моралес.

„Книгата е резултат от моето пътуване и престой в аржентинските бази в Антарктида за четиридесет дни през 2005 г., поканен от Националната антарктическа дирекция (DNA) като пластичен художник, с ранг на изследовател за Аржентинския антарктически културен проект. Това е историята, пътуването и приключението на аржентински художник на Белия континент“, каза Моралес. „Моята мисия беше да интерпретирам Антарктида като работна тема: да събера образи и усещания от територията, да вляза в пряк контакт с нейната природа и с хората, които работят там. По този начин можем да отразим поетична визия за Антарктида за широка аудитория“, добави той.

„Работих върху малки скици, бележки, картини и снимки и след това, обратно в моята работилница в Буенос Айрес, създадох творбата, която описва това преживяване. Рисувам какво се случва с човешката душа в екстремна територия във всичко и в чиста изолация. Нарисувайте бялото върху бялото, камъка и леда, светлината, дългия ден през лятото и дългата нощ през зимата, атмосферата, вятъра и студа и, най-болезненото в настоящата реалност, въздействието на изменението на климата”, заключи художникът на Антарктида.

Произведенията, съдържащи се в публикацията, са обявени от културна ценност от Комисията по култура към Камарата на депутатите на нацията през 2018 г. и от законодателния орган на автономния град Буенос Айрес през 2019 г. Книгата „Al sur del Sur, mi Antarctica“ е обявен за обект на културен интерес от законодателния орган на автономния град Буенос Айрес през 2021 г. и от Камарата на депутатите на нацията през 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!