AC/DC тръгват на европейско турне, няма да дойдат в България

OFFNews 13 февруари 2024 в 11:28 2279 0

AC/DC на европейско турне, дали ще дойдат в България

Снимка AC/DC на европейско турне, дали ще дойдат в България

AC/DC на европейско турне, дали ще дойдат в България

AC/DC, легендарната хардрок група, която беше изчезнала от европейската сцена за осем години, се завръща за европейско турне през 2024 г. Титулярният вокалист Брайън Джонсън, който се бе оттеглил по здравословни причини, се завръща, съобщи сайтът на австралийската група в понеделник.

Обикоката е планирана между 17 май и 17 август. Градовете, в които австралийците ще изнесат концерти, са Гелзенкирхен, Мюнхен, Дрезден, Хокенхайм, Щутгарт, Нюрнберг и Хановер; Реджо Емилия в Италия; Севиля; Амстердам; Виена; Цюрих; Лондон; Братислава; Десел в Белгия; Париж и Дъблин. В някои като Мюнхен, Виена и Лондон ще има по два последователни концерта.

Турнето се нарича Power Up на името на последния им студиен албум от 2020 г., който се класира на първо място в около двайсет държави след излизането си.

Брайън Джонсън се включва в концертите, въпреки че през 2016 г. беше заменен зад микрофона от Аксел Роуз от "Гънс ен Роузис" заради проблеми със слуха. 76-годишният Джонсън сега излиза на сцената с помощта на най-съвременна слухова апаратура. През 1980 г. той замести първия вокалист на групата Бон Скот след смъртта му.

Другата знакова фигура в групата е китаристът Ангъс Йънг, на 68 г., все така в ретро училищна униформа. Той е майсторът на рифовете на стандартите Highway To Hell, Thunderstruck и Back In Black. Йънг позира на корицата на Highway To Hell (1979 г.) с рога - откритие, което все още се използва 45 години по-късно от сувенирната индустрия, свързана с групата.

Неговият брат Малкълм Йънг, съосновател на групата, почина през 2017 г. и беше наследен от племенника си Стиви Йънг.

След като стана ясно, че Клиф Уилямс се върна само за студийния албум и няма да поеме на турне, бандата потвърди, че басист на AC/DC за предстоящото световно турне ще е Крис Чейни (Jane's Addiction). На мястото на Фил Ръд на барабаните е Мат Лауг.

Групата е продала над 200 милиона албума в своята половинвековна кариера. Хитовете им Back in Black, Highway to Hell, TNT, You Shook Me All Night Long оказват влияние върху стотици рок банди през 70-те години. Това европейско турне ще бъде част от честванията за 50-годишнината на AC/DC. Първият концерт на групата е проведен на 31 декември 1973 г. в клуб Checkers в Сидни, Австралия.

През 2010 г. австралийските легенди изнесоха първия си и единствен концерт и у нас.

Искате да знаете повече?

Видеото към емблематичното парче Back in Black на австралийската хард рок група AC/DC премина границата от 1 милиард гледания в YouTube, съобщи "Варайъти".

Официалният видеоклип към хитовото парче от 1980 г. е качен за първи път в сайта за видеосподеляне през ноември 2012 г.

Back in Black е втората песен на AC/DC, която преминава знаковата граница от 1 милиард гледания след Thunderstruck през 2021 г.

Парчето Back in Black се отличава с емблематичния начален китарен риф и характерните вокали на певеца Брайън Джонсън. Песента е почит към бившия фронтмен на AC/DC Бон Скот, който почина през февруари 1980 г.

Музикалният видеоклип към Back in Black в YouTube е ремастериран и е достъпен с качество до 4K.

Хитовото парче фигурира в многобройни филми и телевизионни предавания, сред които "Железният човек", "Мегаум", "Спайдър-мен: Далече от дома", "Семейният тип", "Свръхестествено".

Преди години в интервю за сп. "Ролинг стоун" китаристът на AC/DC Ангъс Йънг каза, че не са очаквали албумът Back in Black, от който е едноименното парче, да стане един от най-продаваните на всички времена.

Back in Black е най-новото попълнение в клуба на милиардерите от 80-те години на миналия век в YouTube - сравнително рядък успех за песни, записани преди появата на интернет.

Първата песен с подобно постижение е Sweet Child O' Mine на Guns and Roses. Останалите са Take On Me на Aha, Billie Jean на Майкъл Джексън, Never Gonna Give You Up на Рик Астли, Girls Just Want To Have Fun на Синди Лопър, The Final Countdown на Europe и Every Breath You Take на Police.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews