Росица Матева, ЦИК: По всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа

Никой не задава въпроса къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура от зам.-министъра, заяви Матева

OFFNews 03 ноември 2023 в 09:05 4358 5

Росица Матева

Снимка БГНЕС

Росица Матева

„По-всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа в неделя. Процедурата за удостоверение е протекла по правилата. Институциите свършиха своята работа в кратко време“.

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ на bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Очаква се днес комисията да обяви решението си ще има ли не машини на вота на 5 ноември.

„ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и „Има такъв народ“ бяха по време на довереното изграждане (на кода за машините, б.р.). То се прави в Министерството на електронното управление, но процедурата е възложена от ЦИК. При нея софтуерът се заключва. Днес следобед машините трябва да с готови и да тръгнат към секциите“, уточни Матева.

„В четвъртък (26 октомври, б.р.), след 20 часа, на председателя на ЦИК са връчени документи от ДАНС, другите адресати са президентът, председателят на Народното събрание и министър-председателят. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова е говорила с трите институции. На следващия ден бяхме запознати със справката на ДАНС и информацията в нея е смущаваща. Не е сниман хеш код, както се твърди, защото този хеш код е публичен. Той се публикува в решението на трите институции“, каза Матева.

„Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не са опровергани. До момента няма данни, че написаното в справката не е било извършено. Последствията са сериозни. Най-сериозното е свързано с доверието в машинното гласуване. Възможни са манипулации. Не говорим за сниманото. Никой не задава въпроса къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура“, подчерта Матева.

Тя е категорична, че Централната избирателна комисия не е била част от „активно мероприятие“.

По думите ѝ действията на зам.-министъра на електронното управление са извършени извън процедурата на ЦИК и не са били описани никъде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

5

Mateevk

03.11 2023 в 11:38

Ама Бойко, каза, че в снимането бил проблемът. Той покрай историята с чекмеджето с кюлчета и пачки явно вече има фобия от снимане. Сега обаче се оказва, че флашката е проблемът. Оправданията стават все по-нелепи, а обяснението какво би могло да произтече в резултат от това снимане и тази флашка, все така го няма.

2550

4

alfakentavur

03.11 2023 в 10:40

Затвор за ЦИрК и ВАС!

605

3

avitohol

03.11 2023 в 10:18

Тая лелка още ли не е тръгнала към Сливенския ...

3000

2

Неук

03.11 2023 в 09:47

Поуката от една басня, за която дамата от снимката явно не е чувала е:
Наср..а.н. не чуруликай.
За съжаление вече у нас не останаха хора с подтиснати его и реална самооценка. Масово си вярват, че знаят и могат повече от Нобелов и Абелов лауреат в едно, че и повече. Срам ме е от нея и подобните й.

17439

1

мнение от IP

03.11 2023 в 09:20

Зам. министърът обясни надълго и нашироко какво е снимал - каквото всички присъстващи на довереното изграждане, но в тестова среда. Но най-притеснителното за мен в решението на ЦИК е, че то е взето на базата на преценка, че може да има манипулации с доверието. Не с машините, а с доверието. ЦИК нито има правомощия, нито инструментариум да изследва доверието. Това е неправомерна намеса в избирателните права на гражданите. Доверието не е вписано в Избирателния кодекс. Лично аз се чувствам с нарушени изборни права. Защо не обсъдиха доверието в гласуването с хартия? Защо не тестваха възможните манипулации с хартия? А, сетих се, защото ги заснеха директно в изборния ден...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика