Предложения за секции в чужбина се приемат до 29 април

ОFFNews 29 март 2014 в 19:44 3835 3

ЦИК
ЦИК определи правилата за гласуване на сънародниците ни зад граница.

Предложения за откриване на секции за гласуване в чужбина на евровота могат да се правят до 29 април включително (25 дни преди деня на изборите).

Това определи ЦИК в решения за условията за гласуване на сънародниците ни зад граница.

Организациите на българските граждани в съответното място на територията на държавата членка на Европейския съюз може да правят предложение за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. 

Всеки български гражданин, който има право на участие в евровота и желае да гласува, заявява това не по-късно от 25 дни преди изборния ден (29 април 2014 г.) чрез писмено заявление по образец, реши още ЦИК. Заявлението трябва да е подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК.

Избирателните секции извън страната ще се образуват при наличие на не по-малко от 20 заявили предварително желание да гласуват избиратели. Това важи за местата, където България има посолства и консулства. В градовете, където нямаме дипломатически представителства, секции могат да бъдат отворени при наличие на минимум 40 избиратели, заявили желание да гласуват.

Право да избират членове на ЕП имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава от ЕС, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews