На 2 октомври: Без №21 в бюлетината, в Монтана и Сливен - и без №4

OFFNews 08 септември 2022 в 14:51 1692 0

ЦИК

Снимка ЦИК

Бюлетините за страната и чужбина за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври

Говорителите на Централната избирателна комисия Росица Матева и Цветозар Томов представиха бюлетината, с която ще се гласува на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври. 

Матева и Томов показаха хартиените бюлетини за страната и чужбина, като разликата в двете е, че извън границата ни не се гласува преференциално. Абсолютно идентични ще са електронните бюлетини в машините. Електронната ще е на две страници.

Бюлетините в някои многомандатни избирателни райони ще се разминават, стана ясно от брифинга на ЦИК. 

Освен че в бюлетините липсва №21 заради това, че съответната партия няма регистрирани листи, в два от районите - Монтана и Сливен, ще липса и №4, защото формацията не е регистрирала кандидати за 12 и 21 МИР. А в Благоевград - №23 няма да присъства в бюлетината, защото листата на партията е била само с един кандидат, който е заличен.

В два от районите под №30 ще има двама независими кандидати - 25 МИР и 3 МИР. 

ЦИК напомня на всички избиратели за изтичащия на 17 септември срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. То се подава до общинската администрация, където е настоящия адрес. Това може да стане и електронно. Също на 17 септември изтича срокът и за хора с увреждания, които могат да подадат заявление за подвижна комисия. Когато бъде създадена такава за населеното място, до 26 септември и други избиратели могат да подадат заявление за гласуване в подвижна секция

Регистрираните кандидат са 5334, 1297 от които са в две листи. Общо са 6631 кандидатури. 9 кандидати са били регистрирани в три района, като е заличена регистрацията в последния район. 7 души са били с двойно гражданство и те са заличени от листите, а двама са с заличени кандидатури, защото са под 21 години.

Росица Матева помоли всички граждани, които откриват името си в подписка на партия или коалиция, но не са подписали списък, да изпратят сигнал до Комисията за защита на личните данни. 

"Вече се работи по инсталиране на демо версията на софтуера върху машините, които са предназначени за разяснителна кампания. На 10 септември всички машини ще бъдат доставени в областните управи, а оттам - по график, ще бъдат разположени, за да се гласува пробно", обясни Росица Матева. 

Тя коментира и сигнали на граждани, които са подали заявление за гласуване извън страната с въпроси защо се публикуват трите им имена. Матева заяви, че ЦИК е длъжна да го направи, тъй като е изискване, записано в Изборния кодекс. 

Цветозар Томов каза, че е много вероятно още днес ЦИК да вземе решение за разкриване на избирателни секции извън страната. Броят на секциите извън страната вероятно ще бъде малко по-голям от ноември 2021 г. 

Хората, които ще управляват процеса по гласуване в чужбина - членове на СИК, ще са между 4100 и 4200.

Матева обясни, че машините пристигат в СИК с поставени пломби, на които има номера, за да не могат да бъдат отворени. Всяка пломба е описана в протокол, като ще има няколко резервни пломби, които също ще са описани. Машините са същите, с които е гласувано през 2021 г. 

Договорът със "Сиела Норма" все още не е подписан, но в петък фирмата е определена за изпълнител на дейностите и има срок да инсталира демо версията върху 460 машини, като 395 ще бъдат изпратени в областните управи, а останалите - ще са в ЦИК, за да бъдат предоставени на партии и коалиции. 

Според Цветозар Томов трудности ще има, но не се очаква да са по-големи от ноември 2021 г. Най-трудно ще бъде в Турция, Великобритания и Германия. В Германия - заради ограниченията за броя секции, във Великобритания топографията е доста особена и има места, където е трудно да се намерят достатъчно хора, а в Турция - заради големия интерес и множеството секции. 

По един представител на държавата ще има във всяка секция извън границата, както и техник, който ще отговаря за машините. 

Външното министерство е поело ангажимента за транспортиране на машините извън страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!